Frykter et voldsomt boligkrakk i Norge

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener boligprisene i Norge er alt for høye.

BOLIGPRISENE: Det internasjonale pengefondet (IMF) mener ikke at boligprisene i Norge ikke bare er litt for høye, men hele 40 prosent for høye. Her IMF-sjefen, Christine Lagarde. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
BOLIGPRISENE: Det internasjonale pengefondet (IMF) mener ikke at boligprisene i Norge ikke bare er litt for høye, men hele 40 prosent for høye. Her IMF-sjefen, Christine Lagarde. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det internasjonale pengefondet IMF mener Norge står i reell fare for alvorlige problemer skapt av boligmarkedet, skriver Finansavisen i dag.

«Basert på gjennomsnittet av tre metoder, konkluderer staben med at boligpriser i Norge kan være overvurdert med rundt 40 prosent,» heter det i den ferske rapporten om norsk økonomi, som også slår fast at lønningene i Norge har steget for mye og at vi jobber mindre enn noen gang.

Da IMF vurderte det norske boligmarkedet i 2011 var vurderingen at boligprisene var 15—20 prosent for høye, skriver avisen.

Bare Canada verre enn Norge Bare Canada har, ifølge rapporten, høyere boligpriser enn Norge. I Danmark, Sverige og Finland er boligprisene mellom 10 og 22 prosent overvurdert, ifølge IMFs målemetoder.

IMF understreker at det er sterke fundamentale forhold som forklarer at norske boligpriser er høye. Den sterke inntektsveksten og den lave ledigheten trekkes frem, i likhet med den sterke befolkningsveksten, først og fremst på grunn av arbeidsinnvandring.

Men hvis et boligprisfall først kommer, kan nettopp økningen i ledigheten eller stans i arbeidsinnvandringen være med på å forsterke fallet, advarer IMF i den 33 sider lange rapporten som kun handler om Norge.

Bare vås Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling ikke enig i IMFs konklusjon.

— Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter
700.000 varmepumper snart klare for dynga
Disse oppvaskmaskinene kan ta fyr!
Så mye må du bla opp for bolig i byen