Frykter euro-kjøtt

Skepsisen til ferskt kjøtt fra Europa er stor hos norske veterinærmyndigheter. Beslaglagte kjøttvarer vil ikke bli brukt på grunn av salmonellafaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollørene ved grensestasjonene frykter salmonella på kjøtt fra resten av Europa. Næringsmiddeltilsynet i Halden har gitt Tollvesenet ved Svinesund beskjed om at de ikke vil videresende «smuglerkjøtt» fra andre land enn Sverige til institusjoner.

I Kristiansand blir alt rått kjøtt som Tollvesenet beslaglegger destruert. Bare varmebehandlet kjøtt, som pølser, karbonader og hermetikk fra tollen ved danskeferjene, slipper gjennom til sørlendinger på institusjon, opplyser byveterinær Gjermund Bø i Kristiansand.

- Vi oppdaget for noen år siden at hele 25 prosent av fjørfekjøttet som tollerne beslagla i Kristiansand hadde salmonella-smitte. Også svinekjøtt fra Danmark er problematisk. Slike matvarer bør ikke havne på kjøkkenet i institusjonene, sier Bø til NTB.

Næringsmiddeltilsynet i Indre Østfold formidlet i fjor 3,8 tonn beslaglagt kjøtt fra tollstasjonen ved Ørje til aldershjem i distriktet.