Ingrid Martinussen (32) fengslet i Japan

- Frykter falsk tilståelse

Norske Ingrids bror er bekymret for hvordan søsteren har det i japansk fengsel.

FENGSLET: Norske Ingrid (32) er fengslet i Japan. Broren Bjarne (35) er bekymret for søsterens ve og vel. Reporter/foto: Ralf Lofstad. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOKKE (Dagbladet): - Det jeg frykter mest, er at Ingrid skal bli avtvunget en falsk tilståelse fra det japanske politiet. Hun sitter i fengselet og aner ikke at vi her hjemme jobber for å få henne ut, sier Bjarne Martinussen (35) til Dagbladet.

Bjarne er broren til Ingrid Martinussen (32), som 20. november ble arrestert i Japan, anklaget for narkotikasmugling.

- Mine foreldre er ekstremt bekymret. Jeg er bekymret for hvordan hun takler det å sitte i et japansk fengsel, sier 35-åringen hjemme i Stokke i Vestfold.

FENGSLET I JAPAN: Ingrid Martinussen (32). Foto: Privat
FENGSLET I JAPAN: Ingrid Martinussen (32). Foto: Privat Vis mer

- Kan ha blitt lurt

Den norske studenten ble fredag fengslet for ytterligere ti dager.

Ingrid skal ifølge familiens opplysninger være mottaker av ei pakke med kaker, hvor spor av ulovlige stoffer ble funnet.

- Jeg tror hun kan ha blitt lurt. Jeg kan ikke tro at hun har smuglet narkotika, sier storebroren, og understreker at Ingrid for eksempel ikke drikker alkohol.

Han forklarer at Ingrid ble blandet inn som mottaker av pakka gjennom en chat med to venninner. Pakka ble sendt fra USA, men ble stoppet ved innførselen til Japan.

Elden koblet inn

Kontakten med Ingrid er komplisert og tungvint, og går via en politioppnevnt japansk advokat, som så snakker med den norske ambassaden i Tokyo - som i sin tur varsler søsknenes far.

I dag er stjerneadvokat John Christian Elden koblet inn og bistår familien i prosessen.

- Foreløpig jobber vi med å få oversikt, slik at Ingrid kan komme seg raskest ut av varetekten, sa Elden til Dagbladet tidligere i dag.

Bjarne er mest opptatt av at fakta skal komme på bordet.

- Dersom det viser seg at hun faktisk har smuglet narkotika - som jeg ikke tror - må hun ta sin straff. Men er hun uskyldig, som jeg tror, må vi få henne ut av fengselet, sier storebroren.

HJELPER FAMILIEN: John Christian Elden er nå familiens bistandsadvokat i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HJELPER FAMILIEN: John Christian Elden er nå familiens bistandsadvokat i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Oppslukt av Japan

Ingrid studerer til mastergrad i Global Environmental Studies ved Sophia University i Tokyo. Hun uteble fra et styremøte i studentorganisasjonen ANSA 22. november - og det viste seg da at hun var blitt arrestert to dager tidligere.

- Ingrid har vært oppslukt av Japan siden hun var tenåring, da hun oppdaget blant annet anime, forklarer Bjarne.

Det norske Utenriksdepartementet bistår Ingrid rutinemessig med konsulær bistand gjennom ambassaden i Tokyo, opplyser departementet til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer