Frykter falske rasister i Heimevernet

Heimevernets generalinspektør er usikker på om fremmedfiendtlige uttalelser er grunnlag for å bli kastet ut av HV. Han frykter folk som ikke ønsker HV-tjeneste vil bli rasister for å slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Ola Hovd (41) fra Mosvik i Nord-Trøndelag er en av en rekke Heimevernssoldater som nekter å levere inn tennstempelet på AG3-geværet sitt. I forrige uke gikk han ut med en rekke fremmedfiendtlige uttalelser i VG.

- Jeg har lest en del historie. På Balkan har serberne ligget i kamp med muslimer i flere hundre år. Deres retorikk er at de «eier den jord vi lever på». Det er bare et tidsspørsmål før dette kommer til syne i Norge også (...) Det eksisterer mye våpen i disse miljøene, det ser vi jo fordi det begås mange drap. Da må samfunnet forøvrig også være bevæpnet, sa Hovd. Han mente de ti drapene som ble begått med HV-våpen ifjor var en pris som måtte betales for en skikkelig beredskap. Les hele intervjuet her.

Uttalesene vakte kraftig reaksjoner i Forsvarets ledelse. Heimevernets generalinspektør Odd Frøise Tangen sa at uttalelsene er i strid med Forsvarets verdigrunnlag. Nå sier han at han er usikker på om fremmedfiendtlige uttalelser bør føre til at en blir kastet ut av HV.

- Det er en tricky sak dette her, for den vil kunne skape presendens. Hvis slutningen blir at de som har holdninger mot innvandrere blir fritatt for tjeneste i HV, så kan jo alle som ønsker å bli fritatt bare skifte mening. Vi må vurdere hvor grensen skal gå, sier Tangen til Dagbladet.no.

Generalinspektøren har nå Hovd-saken til vurdering, og har bedt om juridisk hjelp. Han regner med å ha en avgjørelse i løpet av noen dager.