Frykter faren blir terror-siktet etter dobbeltdrap

Norsk-bosnier framstilles i dag for forlenget varetektsfengsling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk-bosnieren som er siktet for dobbeltdrap i Bosnia frykter å bli siktet for terrorvirksomhet når han framstilles for forlenget varetektsfengsling i dag.

Familien og deres advokat i Norge jobber iherdig for å få hjelp av norske myndigheter.

Var på ferie Den 41 år gamle bosnieren var på ferie i landsbyen, Trnopolje som han opprinnelig kommer fra sammen med sin familie da han og sønnen ble arrestert av bevæpnet politi sent på kvelden 28. juli.

Politiet løslot den 19 år gamle sønnen, men 41-åringen ble siktet for drapene på to menn i landsbyen i Bosnia samme dag.

- Faren min får lov til å snakke med oss tre ganger i uka på telefon i fem minutter av gangen, forteller sønnen, som nå er hjemme igjen i Drammen.

- Han opplever at de holder ham fengslet fordi de mener han er terrorist - og ikke på grunn av drapssaken. Avhørene dreier seg om terrorisme, sier sønnen til Dagbladet.

- Faren min holdes som politisk fange. Hans eneste håp er at norske myndigheter hjelper oss og legger press på myndighetene i Bosnia.

- Ingen terrorist Sønnen forteller at politiet avhørte en kamerat av faren for å angi ham som terrorist. Han viser Dagbladet bilder av mannen med store blåmerker flere steder på beina og hevder han ble slått under avhørene.

Advokat Fridtjof Feydt deler sønnens bekymring.

- Han er absolutt ingen terrorist, men en alminnelig familiemann, sier Feydt og viser til en erklæring fra mannens fastlege.

Satt i konsentrasjonsleir 41-åringen er uføretrygdet grunnet posttraumatisk stressyndrom etter å ha tilbrakt seks måneder i en konsentrasjonsleir under borgerkrigen i 1993. Den 185 cm høye mannen veide 40 kilo da han ble satt fri og kom senere til Norge som flyktning.

Legen fastslår at fangenskapet og mishandlingen har satt dype spor og at et fengselsopphold dramatisk kan forsterke de psykiske påkjenningene.

- Det gjelder å handle raskt for å få mannen ut av fengsel. Jeg har bedt om økonomisk støtte fra Fylkesmannen for å reise til Banja Luca og bistå ham, sier Feydt.

Han viser til støtten Joshua French og Tjostolv Moland har fått fra norske myndigheter i Kongo, og mener 41-åringen har like stort krav på advokathjelp med henvisning til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og torturkonvensjonen.

Foreløpig har han ikke fått svar.

- Har alibi - Jeg frykter at politiet kan fabrikkere bevis i drapssaken. Det eneste de har påberopt av bevis så langt er et patronfunn ved familiens hus, men det holder ikke. Dessuten gir seks familiemedlemmer ham alibi for drapstidspunktet. De var sammen med ham, sier Feydt.

- Er alibiet fra familien troverdig?

- Jeg forholder meg til at de hevder dette og dermed er viktige vitner, som bør avhøres av politiet og at denne dokumentasjonen legges fram i retten.

I egne hender Feydt har forsøkt å få mannens bosniske advokat, Bajro Avdic til å sørge for rettslige avhør, men har ikke fått noen tilbakemelding.

Derfor vil Feydt ta saken i egne hender.

Sønnen har flere bekymringer enn farens fengsling.

- Jeg sitter her nå og vurderer å selge bilen. Advokaten i Bosnia sier vi må betale 90-120 000 kroner til han hvis denne saken trekker ut. Vi må bare regne med at faren min blir sittende i fengsel og myndighetene dekker ikke advokat, har vi fått beskjed om.

Ambassaden følger opp Norges ambassadør i Bosnia-Herzegovina, Vibeke Lilloe bekrefter overfor Dagbladet at hun er blitt informert om fengslingsmøtet.

- Vi får dessverre ikke mulighet til å være til stede i dette møtet, men vi har besøkt ham i fengselet to ganger og vil følge han opp videre med konsulær bistand, blant annet ved fremmøte i retten dersom det blir flere fengslingsmøter, sier ambassadør Lilloe til Dagbladet.

- Ligger lavt Advokat Bajro Avdic i Sarajevo ber Dagbladet om å få spørsmål skriftlig grunnet dårlig muntlig engelsk. Han besvarer imidlertid ingen av spørsmålene han får på e-post og hans eneste kommentar er at han av taktiske grunner ligger lavt i terrenget.

Avdic venter på at politiet skal foreta utspillene om bevisene i saken - for å kunne slå best mulig tilbake.

41-åringens sønn sier at Avdic har opplyst familien om at han har besøkt landsbyen og kommet i kontakt med folk som kan styrke farens alibi.

- Dessverre har ikke alle glemt borgerkrigen. Fordi faren min er muslim og har skjegg virker det som de nå skal ha det til at han er terrorist. Vi er redde for hva som kan skje med han, sier sønnen.

Til Dagbladet har sønnen tidligere formidlet en beskjed fra faren, der han hevder seg uskyldig fengslet.