Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To av tre frykter ny smittebølge:

Frykter farlig covid-oppsving

Smittetallene er fortsatt svært lave i Norge. Faren nå er at vi gir «f» og går lei av å følge smittevernreglene, sier professor. Den store frykten er corona på toppen av vanlig influensasesong.

RØDT: Stranda i Barcelona rett etter at Spania åpnet opp landet etter corona. Norge flyttet imidlertid Spania tilbake til rødt etter økning i smitte. Frykten blant ekspertene er at nordmenn tar med seg smitte tilbake til Norge og at det blir en ny oppblussing. Foto: GTres / SplashNews / NTB Scanpix
RØDT: Stranda i Barcelona rett etter at Spania åpnet opp landet etter corona. Norge flyttet imidlertid Spania tilbake til rødt etter økning i smitte. Frykten blant ekspertene er at nordmenn tar med seg smitte tilbake til Norge og at det blir en ny oppblussing. Foto: GTres / SplashNews / NTB Scanpix Vis mer

Smittetallene i Norge er fortsatt svært lave. De siste offisielle tallene for perioden 13. til 19. juli viser at 52 personer ble registrert som coronasmittet.

Men det ulmer likevel. I går ble det kjent at Moss har 21 nye smittede i løpet av de siste 14 dagene. 13 tilfeller er sporet tilbake til et privat selskap, mens de resterende åtte er smittet etter ulike utenlandsreiser til såkalte grønne land.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

Smitten i Europa er økende, selv om tallene fortsatt er lave. Og mange nordmenn befinner seg nå i land med smitte som nærmer seg «rød sone».

Eldre bekymret

I en spørreundersøkelse Dagbladet tok opp rett før fellesferien er nordmenns store frykt at coronaviruset skal gjøre et comeback til høsten.

På spørsmål om hvor bekymret du er for at det kommer en ny oppblussing av coronasmitte i Norge til høsten eller vinteren, svarer to av tre nordmenn at de er ganske eller meget bekymret. Bare fire prosent sier at de ikke er bekymret, mens 32 prosent sier at de er lite bekymret.

I undersøkelsen er det en markant økning i bekymring jo eldre respondentene er. I alderen 30–39 er 55 prosent ganske eller meget bekymret, mens det øker til 65 prosent i aldersgruppen 40–59. Blant dem over 60 år er 72 prosent ganske eller meget bekymret for en oppblussing.

- Jeg forstår at de eldre er mer bekymret. Det er jo de som særlig får alvorlig sykdom. Det er viktig at de unge forstår at rådene også gjelder dem. Selv om de selv ikke blir alvorlig syke, kan de bli smittekilder for sine foreldre eller besteforeldre. Vi snakker om solidaritet på tvers av generasjonene, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI).

- HOLD DERE HJEMME: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet deler det norske folks bekymring for en oppblussing. Han håper flest mulig nordmenn utsetter utenlandsferien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
- HOLD DERE HJEMME: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet deler det norske folks bekymring for en oppblussing. Han håper flest mulig nordmenn utsetter utenlandsferien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Bare en forklaring

Men kommer det en oppblussing av smitten, en bølge nummer to? Det vil i så fall bare ha én årsak: At vi har blitt slappere i den daglige kampen mot viruset:

- Dette med bølge nummer to er bare noe som henger igjen fra erfaringer med Spanskesyken. For coronaen er det bare én bølge, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU til Dagbladet.

- Blir det mer smitte, har det ikke noe annen forklaring enn at man slipper opp på tiltakene, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU til Dagbladet.

- Kan man egentlig unngå en ny oppblussing?

- Det er et rent politisk spørsmål, og det lar seg absolutt gjøre. Det har Norge vist siden mars, sier han.

- Gambling med folkedugnaden

Norge stengte skoler, folk hadde hjemmekontor, eldre ble isolert fra familiene sine. Syke døde i ensomhet. Den lave smitten som har blitt resultatet av de tøffe tiltakene, kan raskt bli reversert, advarer Westin.

Faren er at nordmenn kommer hjem fra land med høyere smitte enn Norge. Uten karantene.

- Jeg har vært blant dem som har ment at åpningen 15. juli har vært forhastet. Det har vært en ren gambling med folkedugnaden, sier Westin.

EVAKUERT: 80 000 mennesker blir evakuert fra byen Da Nang i Vietnam etter at det har blitt registrert tre nye smittetilfeller i byen. Det skriver Sky News. Vis mer

Men politikerne kan ikke styre alt. Til syvende og sist vil det være opp til hver enkelt.

- At folk blir lei og gir litt mer «f» er den underliggende risikoen, men også der har politikerne et ansvar for å være tydelige på hva dette handler om. Vi ser jo hvordan det gikk i Sverige med bare vennlige råd.

- Det er et problem om folk skulle gå lei. Det kan straffe seg grusomt, sier Westin.

ADVARER: Bent Høie understreker at viruset fortsatt er like smittsomt. Og vi har fortsatt ingen behandling eller vaksine. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ADVARER: Bent Høie understreker at viruset fortsatt er like smittsomt. Og vi har fortsatt ingen behandling eller vaksine. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Like smittsomt, ingen vaksine

Helseminister Bent Høie (H) sier han forstår at folk er bekymret for økt smitte i samfunnet.

- Vi ser jo nå klare eksempler fra land i Europa som åpnet opp, men må nå stenge ned igjen. Viruset er like smittsomt, vi har ikke behandling og vi har ikke vaksine, advarer helseministeren.

- Vi ser at lokale utbrudd til nå er blitt håndtert bra av kommunene, men det krever mye arbeid. Spesielt smittesporingen. Derfor må vi dessverre fortsatt ha begrensninger på for eksempel hvor mange vi kan være sammen og holde minst en meters avstand, sier Høie.

Flere år med tiltak

Overlege Aavitsland ved FHI deler nordmenns bekymring for en oppblussing.

- Jeg tror det er bra at folk er litt bekymret. Jeg er også bekymret, ikke for meg selv, men for landets eldre, sier Aavitsland til Dagbladet.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

Smitteverneksperten håper at bekymringen fortsetter å bli oversatt til handling. Kampen mot coronaen er ingen sprint, men en seig maraton.

- Jeg håper bare at folk omsetter bekymringen til fornuftig atferd. Altså at de holder seg hjemme hvis de blir syke, at de så langt de klarer holder avstand til andre, og at de vasker hendene hyppig, sier Aavitsland, og fortsetter:

- Vi skal leve med dette viruset i flere år. Derfor er det lurt at vi alle innarbeider disse rådene som rutine, at dette blir noe vi alltid gjør – ikke bare i noen måneder.

Influensasesongen er vanligvis i perioden desember til mars i Norge. I år vil det bli langt mer krevende. Symptomene på influensa og covid-19 kan være de samme. En vanlig influensasesong gir flere tusen sykehusinnleggelser med flere hundre pasienter som krever intensivbehandling.

- Vi ønsker ikke at sykehusene skal få dobbel belastning med både influensa og covid-19 samtidig. Smittevernrådene hjelper mot influensa også i tillegg vil vi til høsten vaksinere mange flere eldre og helsepersonell mot influensa enn vi vanligvis gjør, sier Aavitsland.

- Helst bli hjemme

Nærmest hele Europa – minus Spania og deler av Sverige – er nå «grønt» for nordmenn. Man kan reise dit uten å gå i karantene. I helga var det åpent for harryhandel for første gang siden coronastengingen med fullt trøkk over grensen.

Men smittevernekspert Aavitsland skulle gjerne sett at flere nordmenn holdt seg hjemme fra både harryhandel og solslikking i Sør-Europa.

- Jeg forstår at folk vil reise til varmere strøk, men skulle helst sett at de holdt seg hjemme. Knapt noen steder i verden har så liten epidemi som Norge, så enhver utenlandsreise øker smittefaren litt, sier Aavitsland, som er enig med professor Westin i at det ikke er noen naturlov at det skal komme noen ny bølge:

- Men det er hele tida faren for en ny bølge. Så gjelder det å finne en balanse der vi får så mye frihet som er mulig, uten at det fører til en ny bølge. Kommunene er forberedt på å iverksette nye lokale tiltak ved lokale utbrudd og regjeringen er klar til å innføre nye regler dersom en ny bølge truer hele landet, sier Aavitsland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!