Frykter farlige romvesener på mars

NASA tør ikke sende opp mennesker ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NASA frykter farlige romvesener på Mars. I en ny rapport som du kan lese her slår NASA fast at farlige livsformer på planeten må utelukkes før man kan sende opp mennesker.

Men dette kan ta tid og forsinke planene om en ny romekspedisjon til månen og Mars i 2015, skriver New Scientist.

I januar i fjor presenterte president George W. Bush planene om å sende astronauter tilbake til månen og videre til Mars i 2015. Det er i den forbindelse at NASAs Mars Exploration Program Analysis Group har kommet med en rekke punkter angående hva slags kunnskap som trengs for å ivareta sikkerheten ved en slik ekspedisjon.

Først og fremst er det farlige mikrober i luft og jord man frykter.

- Muligheten for at man kan komme til å transportere livsformer til jorda er en stor biologisk risiko for økosystemet, skriver panelet.

Den eneste sikre måten å unngå faren på, går langt forbi rekkevidden av NASAs nåværende planer. Rapporten konkluderer med at man må samle inn materiale fra Mars´ atmosfære og overflate ved hjelp av roboter, og bringe det tilbake til jorda for analyse. Dette krever helt nye sikkerhetsfasiliteter som det kan ta over et tiår å konstruere. Men ifølge John Rummel i NASAs Planetary Protection-program er sikkerhet et kritisk punkt.

- Om liv blir funnet i en prøve, må man anse det som farlig inntil det motsatte er bevist, skriver teamet.

Andre topprioriteringer er ifølge rapporten å lære mer om lufta og det fine støvet på Mars´overflate, som kan skape problemer for både mennesker og maskineri, og å skaffe kunnskap om potensielle vannkilder. Vann på Mars kan blant annet brytes ned til oksygen til å puste i, eller til hydrogen for brennstoff.

FARLIG LIV HER?: NASA krever omfattende sikkerhetstiltak for å hindre farlige romvesener i å nå Jorda. Her et bilde fra roveren Opportunity. Foto: NASA
FARLIG LIV HER?: NASA krever omfattende sikkerhetstiltak for å hindre farlige romvesener i å nå Jorda. Her et bilde fra roveren Opportunity. Foto: NASA Vis mer

Noe av dette arbeidet er allerede i gang med Mars-roverne Spirit og Opportunity. De kommende stasjonære Mars Science Laboratory og Phoenix Lander vil finne ut enda mer.

Les mer om NASAS Mars Exploration Program.

Om ekspedisjonen blir en realitet i 2015, vil det bli første gang mennesker setter sin fot på månen siden Eugen Cernan i 1972. Ekspedisjonen vil koste om lag 120 milliarder dollar.

KOMMER I 2007: Den stasjonære Phoenix Lander skal skytes opp til Mars i 2007.
VERSTE FALL: NASA vil være forberedt på alt...