Corona

Frykter farligere variant etter omikron

Forskere frykter at coronaviruset skal utvikle seg til mer bekymringsfulle varianter. FHI følger situasjonen med argusblikk.

BEKYMRER: Forskere advarer om at omikron ikke vil være den siste varianten av coronaviruset som bekymrer verden. Foto: Nhemz / Shutterstock / NTB
BEKYMRER: Forskere advarer om at omikron ikke vil være den siste varianten av coronaviruset som bekymrer verden. Foto: Nhemz / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forskere advarer om at det kan komme nye og farligere varianter av coronaviruset etter omikron, melder AP.

Hver infeksjon gir viruset mulighet til å mutere, og omikron har en fordel sammenliknet med tidligere varianter fordi den sprer seg raskere. Varianten kan derfor potensielt smitte flere mennesker.

- Det skjer «feil»

- Jo raskere omikron sprer seg, jo flere muligheter er det for mutasjoner, som potensielt fører til flere varianter, sier epidemiolog for infeksjonssykdommer ved Universitet i Boston, Leonardo Martinez, til AP.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forklarer til Dagbladet at man må forvente at det kommer flere mutanter som kan skape bekymring.

- Når virus formerer seg, eller replikerer, så gjør de det ved å bruke cellen de har invadert til å kopiere seg selv. I kopi-prosessen vil det alltid, innimellom, skje «feil», sier Vold.

Det vil si at det nye viruset har endret arvemateriale - altså at det har skjedd mutasjoner eller delesjoner, forklarer hun.

- Hvis disse endringene gir det nye viruset fortrinn i form av større spredningsevne sammenliknet med andre virus, så vil det nye endrede viruset etter hvert overta for gamle utgaver. Dette er ren darwinisme, forklarer avdelingsdirektøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer