Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter femårsflom og jordskred

Opptil 100 mm regn enkelte steder det neste døgnet. Send oss dine værbilder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går falt det 20-50 mm over store deler av Agder og Telemark. Enkelte av stedene fikk dermed en tredjedel av normal nedbør for hele august i løpet av det siste døgnet.

I timene som kommer vil nedbøren være like kraftig og i enkelte områder blir det verre. Norges Vassdrags- og Energidirektorat varsler flom i Vest- og Aust-Agder og Rogaland.

Oversvømmelser

De venter at opptil 100 mm vil falle i det neste døgnet. Dette gjelder særlig indre strøk av Rogaland, som ligger i senter av nedbørsområdet.

- Dette vil føre til at mindre elver og vassdrag vil stige. Gjentetting av kulverter og andre avløpsveier kan føre til lokale oversvømmelser. Tettbygde strøk er da mest utsatte, og det vil bli en del våte kjellere, forklarer Thomas Væringstad ved vassdrags- og energidirektoratet.

- Det er også fare for lokale jordskred langs bekkeløp, forteller Væringstad.

Flommen som varsles er en såkalt femårsflom. Lignende regnbørsmengder og skadeomfang forekommer i snitt hvert femte år.

- De hadde en lignende flom i området rundt Bergen i fjor høst, men den var mye kraftigere enn den vi venter her nå, sier Væringstad.

FEMÅRSFLOM: Fjorårets flom i Bergensområdet var kraftigere enn den som ventes i natt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FEMÅRSFLOM: Fjorårets flom i Bergensområdet var kraftigere enn den som ventes i natt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Statens vegvesen forteller at to veier i Aust-Agder, én i Telemark og én i Hordaland allerede er stengt på grunn av flom.


Ulike årsaker

Arild Metzoni ved Norsk Meteorologisk Institutt forklarer at det er ulike årsaker til den kraftige nedbøren.

- Det er blant annet på grunn av disse fuktige og varme luftmassene vi har hatt over oss i de siste ukene. Denne gir oss lokale regnbyger.

- Så er det kommet et frontsystem i forbindelse med et lavtrykk fra Vest. Systemet har stoppet opp over Agder og Vest-Telemark, og har ført til kraftig nedbør, forklarer Metzoni.

Uværet over Oslo kommer av en bygelinje som kom opp fra Sverige og passerte nordover med kraftige byger.

- Det var truende og mørkt da det sto på, og kunne virke dramatisk, men det var over etter en kort periode. I det neste døgnet er det Agder og Rogaland som får det verste, sier Metzoni.

Roer seg i morgen

image: Frykter femårsflom og jordskred

- Vi venter at det fortsatt blir mye nedbør, men i morgen er vel det verste over. Da roer det seg med nedbør, sier Metzoni.

- Onsdag og torsdag vil nedbøren være forholdsvis beskjeden. Så, til helgen, vil det ta seg opp igjen. Likevel vil det være en mer normal fordeling på nedbøren.

Mer informasjon hos NVE.