Frykter fengselsstraff i Nepal

- Vi var veldig optimistiske før helga. Det er vi ikke nå lenger, sier ambassadør Ingrid Ofstad i Nepal, etter at misjonæren Trond Berg fikk forlenget varetekt i et rettsmøte i dag. Berg risikerer seks års fengsel for ulovlig misjonering i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misjonæren reiste til landets hovedstad Katmandu sammen med kona Lisbeth og deres tre barn for to måneder siden. Familien er medlemmer av trossamfunnet Livets Ord i Bergen, og reiste til fjellandet på eget initiativ for å misjonere. Det er imidlertid strengt forbudt å spre informasjon om andre religioner enn hinduisme i utviklingslandet.

Forrige søndag ble Berg arrestert sammen med tre nepalske statsborgere i Saptari-distriktet mot grensa til India. Politiet beskylder dem for å ha lokket hinduister over til kristendommen med løfter om penger og jobb.

Lange avstander og språkproblemer

Strafferammen for ulovlig misjonering er tre års fengsel, i enkelte tilfeller seks år. UD er involvert i saken, og var før helga optimistiske med tanke på utfallet. Pressetalsmann Karsten Klepsvik uttalte da at han hadde tro på at saken kunne ordnes i minnelighet før den kommer opp for nepalsk rett. Etter rettsmøtet i dag ser UD langt mørkere på saken.

- Vi vet at det var et fengslingsmøte i dag, og vi vet at Trond Berg ikke er sluppet fri. Etter det vi forstår, har han derfor fått forlenget varetekten med fem-sju dager, som er vanlig praksis, sier ambassadør Ingrid Ofstad i Katmandu til Dagbladet.no. På grunn av lange avstander og språkproblemer er det vanskelig for den norske ambassaden å følge utviklingen i saken. Politiet gir svært uklare signaler om hva misjonæren kan vente seg, ifølge Ofstad.

- I dag sendte vi vår lokale advokat fra Katmandu til byen der Berg sitter fengslet. Han har erfaring fra lignende saker, og skal snakke med både politiet og med Trond Berg selv. Vi trenger mer informasjon og advokathjelp for å få vite hva som skjer. Politiet kommer hele tida med forskjellig informasjon, sier Ofstad.

Venter på mer informasjon

Bergs svigerfar, Erling Ilsøe Nielsen, er kjent med de nepalske myndighetenes holdning i slike saker.

- Da jeg var i Nepal for ti år siden, ble en 14 år gammel gutt dømt til fem års fengsel for å ha delt ut religiøse flygeblad. Lovene er de samme i dag, det er bare å håpe at de ikke håndheves like strengt lenger, sa Ilsøe Nielsen til Dagbladet.no før helga.

Ola Jensen ved den norske ambassaden var i dag i kontakt med Bergs kone Lisbeth, som bor i Katmandu sammen med parets tre barn på 11 måneder, åtte år og ti år.

- Hun har tatt situasjonen med fatning, og har det etter forholdene bra. Hun har støtte i den lokale organisasjonen de har samarbeidet med her nede, sier Ofstad.

Bergs nye lokale advokat vil bruke åtte timer på turen fram til byen der Berg sitter fengslet. Ambassadør Ofstad venter derfor først å ha mer informasjon om misjonærens situasjon i morgen formiddag norsk tid.