Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter flammehav - slurver med sikkerheten

Jula er høytid for brann, men nordmenn slurver med brannsikkerheten. Oslofolk er verstingene, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ta brannsikkerhetstesten

(Dagbladet.no:) 95 prosent av oss tror det er økt fare for brann i jula, men bare 55 prosent tar ekstra forholdsregler. Det kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjennomført for Securitas Aroundio.

- Dette er skremmende resultater. Jeg trodde og håpet at det sto bedre til med bevisstheten rundt brann, sier markedssjef Birte Kulberg i Securitas Aroundio.- Jula er høytid for branner i Norge, med levende lys, åpen ild, tørrkoking og nyttårsraketter. Det skal bare enkle grep til for å øke brannsikkerheten, en trenger ikke all verdens utstyr. Ikke la ribba stå i ovnen mens du går i kirka julaften, for eksempel, sier Kulberg.

Mental fluktrute

Ifølge undersøkelsen står det dårligst til med brannsikkerheten i Oslo. 30 prosent av osloborgerne slokker ikke levende lys når de forlater et rom, mot ni prosent i Nord-Norge.

- Akkurat det er jeg veldig nøye med, jeg tar alltid en ekstra rundtur og dobbeltsjekker før jeg legger meg, sier Theresa Marie Ivetorp som bor i fjerde etsaje på Manglerud i Oslo med samboer og dattera Tina Sofie (10 mnd.).

- Vi satt faktisk og snakket om brann her om dagen, og da laget jeg meg ei mental fluktrute. Før har jeg alltid tenkt at fotografier er det viktigste, men nå er det Tina. Jeg så for meg at jeg måtte surre et laken rundt henne og heise henne ned, sier Ivetorp.

Ifølge undersøkelsen har bare 13 prosent av oss gjennomført brannøvelse i løpet av de siste to årene.

Ekstra på vakt

Med et barn som er i ferd med å lære seg å gå må Theresa Marie Ivetorp være ekstra på vakt.

- Nå i jula blir det ekstra mye stearinlys og sånt, så vi er veldig forsiktige. Jeg passer på å aldri la ting bli stående på komfyren, for eksempel, for hun er lynrask til å vri på knappene. Jeg jobbet på hotell før, og på en av brannøvelsene vi hadde der fortalte en brannmann at ei glo kan ligge og ulme i åtte timer. Det gjorde inntrykk, sier Ivetorp.

Hun skal feire sin første jul i eget hjem, og har investert i mye ny julepynt.

- Nesten alt er nytt. Jeg passer på å kjøpe ordentlige ting av god kvalitet, sier hun.

Undersøkelsen viser at 39 prosent (47 prosent i Oslo) ikke sjekker at elektriske juletrelys- og dekorasjoner er offentlig godkjent før de tar det i bruk. Ta brannsikkerhetstesten

SPENNENDE LYS: 10 måneder gamle Tina Sofie er fascinert av stearinlys. Mamma Theresa Marie Ivetorp er ekstra på vakt i jula.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media