- Frykter flere atom-eksplosjoner

Regjeringen sier det er «store muligheter» for flere kjernefysiske reaksjoner ved anlegget hvor Japans hittil største atomulykke skjedde i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Japan vil be om hjelp fra amerikanske militære etter atom-ulykken i går morges, melder nyhetsbyrået Kyodo. De siterer en ikke navngitt statsansatt.

En talsmann for regjeringen sa tidligere at ulykken ved kjernekraftverket i Tokaimura kan ha utløst 'unormale reaksjoner' som kan fortsette.

Ulykken som skjedde i et kjernekraftverk 12 mil nordøst for Tokyo, karakteriseres som den verste atomulykken i landets historie.

Tre skadd

Tre arbeidere ved kjernekraftverket ble øyeblikkelig kjørt på sykehus. Tilstanden for to av dem skal være alvorlig. Beboere i ti kilometers omkrets for ulykkesstedet blir bedt om å holde seg innendørs. Strålingsnivået rundt kraftverket er 10 000 ganger høyere enn normalt.

Sterke reaksjoner

- En stor ulykke som har ført til radioaktive lekkasjer har skjedd. Fra det innerste i våre hjerter ber vi om unnskyldning, sa Koji Kitani president i selskapet som driver kraftverket og bukket dypt. Det hjelper trolig lite. For nå begynner de skarpe reaksjonene å komme på Japans dårlige atomsikkerhet, melder AP.

- Denne ulykken er så grunnleggende at den aldri skulle ha skjedd, sa atomkraft-motstander Chihiro Kamisawa.

- Det har vært så mye snakk om Japans sofistikerte teknologi som skal gjøre atomkraft sikkert. Ulykken beviser at det absolutt ikke er tilfelle.