ENORM EKSPLOSJON: Myndighetene i byen West nordøst for Waco i Texas hadde i formiddag norsk tid ennå ikke oversikt over hvor mange som er drept og skadd etter den enorme eksplosjonen, som ifølge seismologer slo ut som et jordskjelv med en magnitude på 2,1.
ENORM EKSPLOSJON: Myndighetene i byen West nordøst for Waco i Texas hadde i formiddag norsk tid ennå ikke oversikt over hvor mange som er drept og skadd etter den enorme eksplosjonen, som ifølge seismologer slo ut som et jordskjelv med en magnitude på 2,1.Vis mer

Frykter flere brannfolk er døde i Texas-infernoet

Minst fem drept og 160 skadd i eksplosjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i West i Texas holdt klokka 11.30 i dag en pressekonferanse om den enorme eksplosjonen ved gjødselfabrikken i byen.

Politiet jobber ut fra at mellom fem og femten er drept og minst 160 skadd i katastrofen.

- Ødeleggelsene er enorme. Boliger og forretningsbygg er jevnet med jorden. Hjemmene til folk ble smadret av trykkbølgen fra eksplosjonen, sier Patrick Swanton i politiet.

Han bekrefter også at flere brannmenn og én politimann er blant de savnede som oppholdt seg nær brannen da det smalt.

- Det vi vet er at tre til fem brannmenn er savnet, men vi har ingen endelig oversikt. Vi vil ikke forstyrre redningsmannskapene som nå jobber i felten, sier Swanton.

Han forteller at store mannskaper nå gjennomsøker et gigantisk område for å finne skadde som ennå kan ligge igjen i sammenraste bygninger. I West er flere fastboende trent som frivillige brannfolk. Flere av disse kastet seg i bilen og rykket ut selv om deres egne hjem var rammet.

Den føderale politietaten ATF, som blant annet etterforsker brannstiftinger og bombeangrep, har rykket ut til West. Politiet karakteriserer eksplosjonsstedet som et åsted så lenge ingen vet hva som forårsaket brannen som startet katastrofen.

- Jeg understreker at ingenting indikerer at dette er en kriminell handling, men vi utelukker det absolutt ikke. Ingen har kommet seg inn dit for å undersøke årsaken ennå, sier Swanton.

MANGE OFRE: Over hundre er skadd og flere døde etter fabrikkeksplosjonen. Foto: JERRY LASON / WACO TRIBUNE HERALD / AP / NTB SCANPIX
MANGE OFRE: Over hundre er skadd og flere døde etter fabrikkeksplosjonen. Foto: JERRY LASON / WACO TRIBUNE HERALD / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Eksplosjonen var så kraftig at den ved en seismologisk målestasjon i byen Amarillo i Texas slo ut som et jordskjelv med en magnitude på 2,1.

Brant i flere timer I 11.30-tida norsk tid var hoveddelen av brannen etter eksplosjonen under kontroll, etter flere timer der brannen raste og brannvesenet fryktet ytterligere eksplosjoner fra kjemikaliene oppbevart på området.

Det var imidlertid vanskelig å få oversikt over skadeomfanget, blant annet fordi eksplosjonen tok ut strømmen og mobiltelefondekningen i deler av byen.

Ei giftig ammoniakk-sky skapte ekstra frykt i morgese, men den skadelige røyken skal i stor grad ha oppløst seg selv, melder lokale medier.

Dagbladet.no kommer med mer.