ØDELEGGELSER: En offentlig ansatt på Filippinene plukker opp restene av en bygning ødelagt av tyfonen Mangkhut i Tuguegarao by. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: En offentlig ansatt på Filippinene plukker opp restene av en bygning ødelagt av tyfonen Mangkhut i Tuguegarao by. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpixVis mer

Tyfon på Filippinene

Frykter flere døde etter årets kraftigste uvær

Fire personer er bekreftet omkommet etter tyfonen Mangkhut på Filippinene. Myndighetene frykter at tallet vil stige.

Fire personer er bekreftet omkommet etter at tyfonen Mangkhut rammet Filippinene. Myndighetene frykter at tallet vil stige.

Politifolk i byen Baguio opplyser at to kvinner er funnet døde etter et ras forårsaket av det kraftige regnet under uværet.

I tillegg har en jente druknet, og en sikkerhetsvakt ble erklært død etter å ha blitt truffet av en vegg som kollapset. Det er også kommet meldinger om to redningsarbeidere som skal ha omkommet i regionen Cordillera, hvor Baguio ligger.

- Antall døde kommer etter hvert til lå stige, sier Ricardo Jalad, som leder sivilforsvaret på Filippinene

KRAFTIG: Lokale innbyggere rydder opp etter tyfonen Mangkhut i Tuguegarao by på Filippinene. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
KRAFTIG: Lokale innbyggere rydder opp etter tyfonen Mangkhut i Tuguegarao by på Filippinene. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix Vis mer

Myndighetene undersøker også meldinger om to barn som kan ha druknet.

Verdens kraftigste

Tyfoner og orkaner er ulike navn på samme type tropisk uvær. Mangkhut er det kraftigste tropiske uværet noe sted i verden så langt i år.

Ekstremværet traff den nordlige delen av øya Luzon på Filippinene natt til lørdag lokal tid. Vindkastene ble målt til 70 meter per sekund.

Den voldsomme vinden blåste av tak, en flyplass fikk skader, og regnet utløste flere skred. Rundt 10 millioner mennesker bor i området som ble rammet, og mange av dem er fattige.

I forkant av uværet var mange tusen mennesker blitt evakuert fra de mest utsatte stedene.

Jordbruket rammet

Nord på Luzon ligger det også svært viktig jordbruksområder, hvor innhøstingen av ris og mais så vidt er i gang. Bøndene kan nå ha mistet betydelige deler av avlingene, og landet sliter fra før med mangel på ris.

Den vedvarende vindstyrken var på opptil 57 sekundmeter før tyfonen traff land. Grensen for orkan i Atlanterhavet går ved 33 meter per sekund.

MANILA: Filippinenes hovedstad Manila ble ikke direkte truffet av tyfonens sentrum, men vinden var likevel kraftig lørdag morgen lokal tid. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix
MANILA: Filippinenes hovedstad Manila ble ikke direkte truffet av tyfonens sentrum, men vinden var likevel kraftig lørdag morgen lokal tid. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix Vis mer

Uværet svekket seg litt da det nådde kysten, og Mangkhut ble nedgradert til en tyfon i kategori 4. Etter å ha rast over Luzon beveget tyfonen seg videre i retning Kina og Hongkong.

På Taiwan er en kvinne omkommet etter å ha blitt tatt av kraftige bølger forårsaket av Mangkhut.

Vent med ekstremvær

Filippinene rammes i gjennomsnitt av 20 kraftige stormer hvert år, og landet er vant med å håndtere tyfoner.

Situasjonen på Luzon er svært forskjellige fra områdene sørøst i USA, som er rammet av uværet Florence. Vinden har ikke vært like ekstrem i USA, men Florence har nærmest lagt seg i ro over et område med en rekke byer og industri hvor det nå kommer enorme mengder regn.

Et satellittbilde av tyfonen Mangkhut før den traff øya Luzon. Foto: RAMMB / CIRA / AP / NTB scanpix
Et satellittbilde av tyfonen Mangkhut før den traff øya Luzon. Foto: RAMMB / CIRA / AP / NTB scanpix Vis mer

Mangkhut har beveget seg langt raskere over områder på Filippinene hvor det bor mange fattige og bønder.

Myndighetene i Kina jobber med å forberede seg på at Mangkhut treffer dem. I Fujian-provinsen er 51.000 fiskere evakuert, og rundt 11.000 fartøyer har lagt til kai for å være mindre utsatt når det blåser opp.