Frykter flere dødsfall

STAVANGER (Dagbladet): Helsemyndighetene står uten spor etter kilden til legionellaepidemien. Smittevernlege Max Jens Holm regner med at flere vil bli syke, og frykter flere dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er sikre på at det finnes én felles smittekilde. Det er nærmest utenkelig at tre pasienter skal ha blitt smittet forskjellige steder. Så lenge kilden er ukjent, må vi regne med at flere blir rammet av sykdommen. Noe annet ville være naivt, sier Holm.

Det tredje legionellatilfellet ble bekreftet i går. Dermed er det ingen tvil om at Stavanger nok en gang har fått et epidemisk utbrudd av den dødelige sykdommen, som 28 mennesker ble rammet av i fjor.

- Det kan bli like mange syke i år som i fjor. Det kan bli flere eller færre. Vi vet ingenting, sier Holm.

- Har dere noen spor etter smittekilden?

- Nei, spor har vi ikke. Vi undersøker området langs Rv 44, og konsentrerer oss mest om kjøletårn, sier Holm.

Intervjues på nytt

To menn fikk konstatert legionellainfeksjon i helga. Epidemiens tredje offer er en 62 år gammel kvinne, bosatt på Gausel helt sør i Stavanger. Denne bydelen ligger på strekningen Stavanger- Sandnes, hvor smittekilden mest sannsynlig befinner seg. Den alvorlig syke kvinnen ble i går intervjuet av sykehuspersonell, som prøver å kartlegge alle steder pasienten har vært siden 10. august.

En mann som ble syk av legionella i juli, og som bor langs den samme strekningen, vil også bli intervjuet på ny. Det kan være at han ble smittet av samme kilde.

Mens frykten stiger, har legionellajegerne ingen råd å gi til befolkningen i distriktet.

- Det er klart at mange blir bekymret og redde i en slik situasjon. Men jeg finner ikke grunn til å gi bestemte råd om hvordan man kan unngå å bli smittet. Det er vanskelig å anbefale folk å holde seg unna det aktuelle området, så lenge det er så stort og vi ikke har en konkret mistanke, sier Max Jens Holm.

Sjekker disker

Hittil har man tatt vannprøver i 12 av 18 kjente kjøletårn i de aktuelle smitteområdene. Nå skal smittejegerne også kontrollere tårn i resten av Stavanger og Sandnes. Samtidig analyseres testene fra 23 frukt- og grønnsaksdisker. Nå vil legene til og med sjekke om airconditionanlegg i biler kan produsere og spre bakterien, selv om de ikke har noen tro på at dette er mulig.

SMITTET: Veksten i denne prøven, som avdelingsoverlege Olav Natås ved mikrobiologisk avdeling ved sentralsjukehuset i Rogaland studerer, viser at pasienten er smittet av legionella.