- Frykter flere gjenger

Han er norsk-pakistansk, og jobber med forebyggende arbeid blant byungdom. Etter gjengdrapet i Oslo frykter han for framtida: - Gjengvolden har fått utvikle seg i gal retning. Det som har skjedd, har ikke blitt slått tidlig og hardt nok ned på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Khawar Gomi Sadiq (30), en av frontfigurene i ungdomsprosjektet Dancing Youth. Han legger til:

- Det som nå er A- og B-gjengen, kunne blitt stanset i startgropa for noen år siden. I stedet er miljøene blitt mer voldelige. Nye gjenger vil uansett etablere seg. For hva er en gjeng? Det er kompiser som spilte fotball sammen som barn. Det har alltid vært gjenger. Men da vi var i tenårene, måtte vi løpe til en telefonkiosk for å tilkalle kamerater. Nå er ingen mer enn et mobiltastetrykk unna. Det gjør også mobiliseringen enklere, sier Gomi.

- De som har vist seg fram nå, er blitt idoler for dem som kommer etter, sier kollega Benaissa Ahssain (28).

Få alternativer

Vi møter dem på ungdomshuset X-Ray på Grünerløkka, et av få steder i Oslo der ungdom med ulik bakgrunn kan samles rundt ikkevoldelige aktiviteter som dans, mekking, rapp og band.

Khawar Gomi Sadiq var tre måneder da han kom til Norge fra Pakistan med foreldrene sine. Benaissa Ahssain kom fra Marokko som åtteåring. Begge to vokste opp i Oslo midt mellom gjenger som Young Guns, Outsiders og Killers, men greide å forholde seg nøytralt.

Gomi er den siste tida blitt skeptisk til å la sin to år gamle sønn vokse opp i Oslo.

- Jeg har jobbet med forebyggende arbeid i 14 år, og har sett utviklingen i negativ retning. Når folk blir skutt på gata, tenker jeg mitt, sier Gomi.

- Spørsmålet er hva som er alternativet. Jeg er like norsk som pakistansk, og kan gjerne bo andre steder i Norge. Problemet er bare at svært mange i Norge ønsker å kaste utlendinger i elva.

Skure og gå

Gomi mener volden har blitt hardere fordi politiet ikke har hatt mulighet til å foreta seg nok, og at straffene er for lave.

- Ting har fått skure og gå. Folk har sluppet for lett unna. Imran S. Ali som ettersøkes etter mandagens drap, tilsto skyting på gata, men slapp unna. Sånt som det blir lagt merke til av andre, sier Gomi.

- Men å legge skylda på en enkeltinstans for utviklingen blir feil. Og å si at foreldrene burde be imamene om hjelp, er heller ikke så lett. Foreldrene til gjengungdommen er skamfulle, æren er tapt. Det er ikke så greit å gå til imamen og si «hør her, sønnen min var ute og skjøt i går, hva skal jeg gjøre?», sier han.

Både Gomi og Benaissa mener forholdene er lagt dårlig til rette for å drive forebyggende arbeid.

<B>FOREBYGGER:</B> Khawar Gomi Sadiq (30) og Benaissa Ahssain (28) i Dancing Youth på Grünerløkka i Oslo gir ungdom et alternativ til gjenger og vold. Men de frykter at framtida vil føre med seg flere og mer voldelige gjenger.