BISTÅR DE FORNÆRMEDE: Advokat Trine Rjukan er bistandsadvokaten til de fem fornærmede jentene som har anmeldt en basket-trener for voldtekt. I dag ble mannen varetektsfengslet i to uker, siktet for voldtekter fra 2004 til i dag.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
BISTÅR DE FORNÆRMEDE: Advokat Trine Rjukan er bistandsadvokaten til de fem fornærmede jentene som har anmeldt en basket-trener for voldtekt. I dag ble mannen varetektsfengslet i to uker, siktet for voldtekter fra 2004 til i dag. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Frykter flere har blitt utsatt for basket-treneren

De fornærmede er lettet over at voldtektssiktet basket-trener er varetektsfengslet, sier bistandsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De fornærmede frykter flere har blitt utsatt for denne mannen. De ønsker å sette en stopper for ham, sier advokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Hun er bistandsadvokat for de fem jentene som har anmeldt en basket-trener for voldtekt. Mannen, som har vært en profil i det norske basketballmiljøet både som trener og spiller, ble i dag varetektsfengslet for voldtekt av fem forskjellige jenter og for å ha utnyttet sin stilling som trener i samme idrettsklubb.

Mannen erkjenner seksuell omgang med flere av jentene, men nekter straffskyld for voldtektene, som skal ha skjedd i perioden 2004 til i år. Saken har vært etterforsket siden mars i år da den første anmeldelsen ble levert til politiet. I det skjulte har politiet etterforsket mannen, avhørt fornærmede og vitner i basketmiljøet, før de valgte å gå til pågripelse tirsdag denne uka.

- Vanskelig å anmelde - Han har utnytta posisjonen han hadde mot de spillende jentene i den perioden. De fornærmede forteller at han har benyttet maktanvendelse, både psykisk og fysisk mot dem, sier Rjukan, som ikke ønsker å gå inn i detaljene i saken.

Hun forteller at anmeldelsene ble levert i år fordi redselen for ikke å bli trodd, kombinert med mannens posisjon i miljøet, har gjort det vanskelig for de fornærmede å anmelde.

- Han ble sett veldig opp til i basketmiljøet. Han hadde en sterk posisjon i miljøet og klubben. Det er enklere å anmelde et forhold når du vet at noen har gjort det før deg. Det har vært vanskelig for å anmelde en person de har sett opp til og som har vært en lederfigur i idrettsmiljøet, sier bistandsadvokaten.

- Handlekraft Siktedes forsvarer, advokat Johnny Veum, sier til Dagbladet at mannen bekrefter å ha hatt seksuell omgang med flere av jentene, men nekter for å ha brukt vold og tvang slik politiet legger til grunn. I dag aksepterte mannen en varetektsfengslingsperiode på to uker.

- Han mener anklagene er uriktige, men er innstilt på at politiet skal få tid til å avhøre de vitnene de måtte ønske. Det er i hans interesse at politiet bruker de neste to ukene til å kontrollere at hans versjon er riktig, og han godtar derfor fengslingen, sier Veum.

Rjukan sier de fornærmede var forberedt på at mannen ville nekte straffskyld.

- At han mener den seksuelle omgangen var frivillig opplever de som tungt og vondt, men tilbakemeldingene jeg har fått i dag er at de er glade og lettet for at mannen er pågrepet og varetektsfengslet. De er veldig fornøyde med at politiet tar saken på alvor og viser handlekraft, sier Rjukan.

Mannen ble pågrepet av Oslo-politiet på tirsdag. I dag ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

- Han har forklart seg i et kort avhør etter pågripelsen, men vi skal ha ytterligere avhør framover, sier politiadvokat Elisabeth Herskedal i Oslo politidistrikt til Dagbladet.