Frykter flere hjemmeran

Kripos-sjef Arne Huuse er bekymret for det store antall grove hjemmeran. - Når sikkerheten økes i banker, kiosker og bensinstasjoner, kaster potensielle gjerningsmenn sine øyne på områder som ikke har tilsvarende høyt sikkerhetsnivå, sier Huuse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huuse mener ranene i bolighus der eierne er hjemme, viser at gjerningspersonene i større grad regner med å måtte bruke vold for å få tak i verdiene.

- Når gjerningspersoner tar seg inn i hjem der eieren er hjemme, kalkulerer de med først å måtte nøytralisere personen eller personene før de stjeler. Vi står dermed overfor en grovere og mer alvorlig kriminalitet, sier Huuse og legger til:

- Det er særlig bekymringsfullt når vi registrerer at eldre, forsvarsløse mennesker blir utsatt for denne type grov kriminalitet.

Nye ransmål

Huuse sier tendensen når det gjelder vinningskriminalitet er at gjerningspersonene går etter pengene, ikke etter verdisaker som må omsettes.

- Forbryterne ser derfor etter stedene de lettest kan få tak i penger enten det er kiosker, bensinstasjoner eller i private hjem, sier Huuse.

Han mener økt sikkerhet i banker, kiosker, bensinstasjoner og andre steder der penger oppbevares, gjør at potensielle gjerningsmenn ser seg om etter andre mål der sikkerheten er mindre - for eksempel bolighus, sier Huuse.

I flere av ranene i bolighus i høst har gjerningsmennene kommet seg unna med store pengebeløp.

- Det er grunn til å anta at ranerne har gjort visse undersøkelser, og at det ikke alltid er tilfeldig hvilket hus de bryter seg inn i, sier Huuse.

Politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politikammer bekrefter dette bildet.

- Vi vet generelt at de kriminelle i dag er gode på etterretning. Vi ser at de har jobbet godt med å kartlegge eventuelle mål, sier Larsen.

Selskapene som jobber med å sikre private hjem, merker en økt etterspørsel etter alarmer og såkalte ransknapper.

Økt pågang

- Hver gang det har vært grove ran mot personer som er hjemme, merker vi økt etterspørsel etter våre tjenester, sier infosjef Dag Christensen i Falken.

Han forteller at folk i større grad ønsker alarmer med såkalte ransknapper som gjør at de kan tilkalle hjelp dersom de blir overfalt i hjemmet.

Vanlige alarmer varsler når noen bryter seg inn i huset. Med ransknapper kan ofrene varsle sikkerhetsselskapene dersom innbruddet skjer når alarmen ikke er på - som oftest når folk er hjemme selv.

8. NOVEMBER: Ektepar i 40-årene på Gomnes sør for Hønefoss våknet av at det sto to maskerte menn ved senga deres. De ble bundet og frastjålet smykker, sølvtøy og andre verdier.