Frykter flere isproppdannelser på Vestlandet

Etter mildvær de siste dagene har ispropper forårsaket flom og ødeleggelser på Vestlandet. Nå frykter NVE flere tilfeller.

ISBELTE:: Et over fem hundre meter langt belte av massiv is presser på nedover elveleiet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet
ISBELTE:: Et over fem hundre meter langt belte av massiv is presser på nedover elveleiet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farlige situasjoner med ras og flom har oppstått på Vestlandet de siste dagene. Naturkreftene har resultert i ekstremvær og skader både på mennesker og materiell. Flere bygder har vært isolert på grunn av ras eller faren for ras. Likevel blir ikke faren tatt på alvor, og vegvesenet advarer sterkt mot å fjerne sperrene ved stengte veier.

Ispropp skaper flom Deler av et hus i Hordaland ble ødelagt tidligere denne uken, ved Hornindal skule ble de 180 elevene evakuert da en ispropp hadde samlet seg oppe i elva ved skolen, flere lokalbedrifter ble i går skadet i Ålesund på grunn av isproppdannelser, og mandag ble Kåre Olav Gjesdal (49) alvorlig skadd da en ispropp løsnet i Gjesdalelva i Jølster og førte han med seg flere hundre meter nedover elva.

Nå ser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en sammenheng mellom de ulike ulykkene, og skylder på isproppdannelser i de ulike elvene som trolig skal ha forårsaket flom og oversvømmelser.

Flomvarsel Fra 15. -17. januar sendte Flomvarslingstjenesten ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et varsel om flom i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. De har ikke sendt ut nye varsler om flom, likevel skaper isproppene store skader på Vestlandet.

Inge Lavoll i NVE advarer nå folk på Vestlandet om å nærme seg store elver når mildværet rår.

- Det er ikke noen grunn til å ferdes ved elveleiet om det ikke er en stor grunn til å gjøre det. Vi har fått inn rapporter om flere ispropper på Vestlandet, og vi anser det som stor fare for at det kan finnes flere, sier Lavoll.