Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter flere jordskjelv i Thailand

Forskere advarer mot at bakken kollapser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailandske geologer vil oppgradere jordskjelvfaren i Sør-Thailand etter jordskjelvet som forårsaket flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia 2. juledag, skriver The Nation.

Årsaken er at grunnforholdene i området er endret etter det kraftige skjelvet, og at de enorme spenningene som forårsaket jordskjelvet utenfor Sumatra har forflyttet seg.

- Etter et så stort skjelv vil de tradisjonelle etterskjelvene holde seg rundt forkastningen som brøt.

- Men en annen forkastning som er langt unna kan få tilført ekstraspenning, og dermed vil faren for jordskjelv øke der, sier seniorforsker ved Norsar, Conrad Lindholm til Dagbladet.no.

Overføring av spenning

Lindholm bruker et bilde av en planke som knekker for enkelt å visualisere det som skjer. Det er spenning i hele planken så lenge den er under press, men idet den knekker vil spenningen forsvinne.

Samtidig vil det endre hvordan planken ser ut. At thailandske forskere nå advarer mot økt jordskjelvfare utenfor kysten av Thailand, er med andre ord velbegrunnet.

- I hvilken grad dette er reelt i Thailand kan jeg ikke si noe om, men frykten for økte spenninger som følge av det store skjelvet er virkelig, sier Lindholm.

Bakken kollapser

Problemet akkurat nå er at ingen vet nøyaktig hvordan forholdene er endret.

Det de vet er at tsunamien skapte enorme vibrasjoner i grunnvannet og at bakken har kollapset på minst 18 steder på fastlandet. Det tynne laget av kalkstein klarer ikke motstå trykket vibrasjonene skaper.

- Vi har erklært flere faresoner og advarer folk mot å oppholde seg i disse. Vi har også fortalt folk hvordan de skal vite at bakken er i ferd med å gi etter, ved for eksempel kraftige brekkelyder under bakken, sier doktor Adichat Surinkum ved statens geotekniske direktorat til The Nation.

Så langt har de lokale forskerne funnet 18 kratere etter at bakken har kollapset. Det største av dem er 20 meter i diameter og ti meter dypt.

- Vi har vært heldige så langt. Bakken har kollapset i skogs- og landbruksområder. Tenk deg hva som kunne skje om den kollapset midt i en by, sier professor Panya Charusiri ved universitetet Chulalongkorn.

Advarer mot kalksteinsområder

Charusiri understreker at faren for bakkekollaps langt fra er over. Han mener enkelte områder vil være utsatt i flere måneder framover.

- Jeg ønsker ikke å skape panikk, men dette er noe vi må overvåke nøye for å kunne advare folk før det er for sent, sier han.

BAKKEKOLLAPS: Her fra Hyderabad i India. Forskere har funnet 18 hull av varierende størrelser i Thailand etter jordskjelvet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media