Coronaviruset

Frykter flere mutasjoner

15 til 17 millioner dansk mink skal etter planen avlives og innen 16. november. Årsaken er den fryktede «cluster 5»-mutasjonen. Statens Serum Institut utelukker ikke at flere mutasjoner kan oppstå.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 16.00 lørdag holdt det danske helsedepartementet pressekonferanse om coronasituasjonen.

Helseministeren opplyste at all mink skal avlives innen 16. november. Om lag 1,9 millioner mink er hittil avlivet. Totalt er det mellom 15 og 17 millioner mink i landet.

Den avlivede minken begraves på militære områder i Karup og Holstebo. Det skrev det danske rikspolitiet i en pressemelding samme dag.

- Vi står overfor en stor logistisk utfordring, når store mengder avlivede dyr nå skal fjernes på kort tid. Hensynet til folkehelsa har gjort det nødvendig å avlive dyrene svært hurtig, og vi er derfor nødt til å begrave noen av dem, sier politiinspektør Uffe Stormly, leder for National Operativ Stab, i pressemeldingen.

Øker testkapasitet

Danskene øker samtidig testkapasiteten i Nordjylland til 18 000 dagen. Torsdag bled et klart at sju kommuner i Nordjylland i praksis stenger ned.

- Min dypeste sympati går til minkoppdretterne, sa helseminister Magnus Heunicke under pressekonferansen.

Matvareminister Mogens Jensen understrekte under pressekonferansen at regjeringen ikke kan garantere at all minken er avlivet innen 16. november, men sier at dette er ambisjonen.

- Ikke stanse spredning

Avdelingssjef Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut opplyste at det siste registrerte tilfellet av coronamutasjonen «Cluster 5» ble registrert i september - men sa SSI fremdeles ikke kan konkludere at mutasjonen er utdødd i Danmark.

- Vi har ikke vært i stand til å stanse spredningen på minkfarmene, til tross for en meget iherdig innsats, sa hun.

Det har heller ikke lykkes helsemyndighetene å avgrense smitten til minkfarmene, ifølge Krause. Hun sa danske helsemyndigheter har utvekslet informasjon om den nye mutasjonen med internasjonale helseorganisasjoner, deriblant WHO.

Selv om varianten skulle være utdødd, vil en minkbestand medføre økt risiko for øvrige mutasjoner.

- Hvis vi fortsatt har minkoppdrett, vil det være risiko for nye, og kanskje enda farligere varianter. En «Cluster 6» og «Cluster 7». Derfor er jeg ikke i tvil om at vi har truffet rett beslutning, både når det gjelder avliving av mink og de øvrige tiltak i Nordjylland.

WHO: Europadirektør Hans Kluge i WHO deltok under det danske helsedepartementets pressekonferanse lørdag. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB
WHO: Europadirektør Hans Kluge i WHO deltok under det danske helsedepartementets pressekonferanse lørdag. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB Vis mer

Advarer mot coronasvindlere

Direktør Anette Lykke Petri ved Styrelsen for Patientsikkerhed opplyste videre at det er meldt om falske oppringninger fra personer som utgir seg å jobbe med smittesporing, og ber om tilgang på privatpersoners hjem.

Hun advarer alle mot å slippe inn ukjente. Skulle Styrelsen ha behov for å besøke pasienter hjemme, vil det bli avklart med politiet for å unngå misforståelser.

Europadirektør Hans Kluge i WHO sier virusmutasjoner er observert hos mink i Spania, Nederland, Italia og Sverige, men understreker at disse mutasjonene er ulike «Cluster 5».

1050 er registrert smittet med coronavirus i Danmark det siste døgnet, ifølge DR Nyheder. I går var tallet 1427 personer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer