Frykter flere private barnehager vil gå konkurs

- Private barnehager vil gå konkurs. I mange områder er det nå problematisk å få foreldre til å betale det en plass koster, det er blitt for dyrt, sier daglig leder Arild Olsen i Private barnehagers landsforbund (PBL).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Olsen har flere private barnehager ledige plasser etter høstens opptak fordi foreldre ikke har råd til å la barna starte. Dermed taper barnehagene inntekter.

Flere private barnehager økte foreldrebetalingen i høst - noen med opptil 500 kroner.

Vanlig månedspris for en privat barnehageplass er nå fra 4300 kroner, langt fra «barnehagekameratene»s målsetting om 1500 kroner måneden fra 2004.

- Svært få barnehager har unngått å sette opp prisen i høst. Legger ikke regjeringen penger på bordet i statsbudsjettet, øker prisene enda mer i januar. Det statlige driftstilskuddet må opp 15 prosent om dette skal gå. Kommer det ikke penger før august neste år, frykter vi flere konkurser, sier Olsen.

Flere barnehager har allerede pådratt seg store underskudd, ifølge PBL, som nå har bedt Barne- og familiedepartementet kartlegge situasjonen.

- Barnehagene som nå har økt prisen lite, eller som avventer statsbudsjettet, melder at de er avhengig av mere penger fra januar.

PBL har 900 barnehager i sin organisasjon etter at de fikk 90 nye medlemmer i sommermånedene.

- Vi har aldri hatt større pågang fra barnehager med problemer. Stadig flere trenger oss i ryggen. 20 prosent av dem slet økonomisk over tid for to år siden. Situasjonen er ikke bedret, sier Olsen.