Frykter flere syke etter pilleadvarsel i NRK-program

Psykiatriske eksperter frykter oppblomstring av psykiske problemer og andre uforutsette virkninger dersom psykisk syke kutter ut medisinene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i går i Legenes Hus i Oslo rettet samtlige sterk kritikk mot NRK og psykologen Ellen Kolsrud Finnøy for å oppfordre til medisin-kutt.

- NRK lar synspunktene til Ellen Kolsrud Finnøy om medikamentbruk innen psykiatrien komme fram på en veldig ensidig måte, sier leder i Norsk psykiatrisk forening, Bjarte Stubhaug.

Med støtte fra flere mener han dette er uheldig og dårlig gjort mot både faget og brukerne.

I NRKs første program «Kjemi eller terapi?» i serien «Faktor» som ble sendt onsdag kveld, hevder Kolsrud Finnøy at medikamentbruk mot psykiske lidelser fører til en ansvarsfraskrivelse som igjen ødelegger menneskers evne til å takle egne problemer.

I frykt for at psykisk lidende nå vil slutte med medikamenter uten samråd med en lege, inviterte Norsk Psykologforening, Mental Helse Norge, Rådet for Psykisk helse, pasientforeningen Hieronymus og Den norske lægeforening til pressekonferanse i går.

Fare for pasientene


- Jeg er skuffet over NRKs framstilling, som gir et inntrykk av at all medisinering er farlig, sier Anders Skuterud, nestleder i Norsk Psykologforening.

- Ingen kan si det ikke er gjort feilbehandlinger i forbindelse med medisinering, men det burde vært lagt inn en advarsel i programmet om at medisineringen ikke kan stoppes uten å konsultere lege, sier Skuterud.

NRK-journalist Anne Elisabeth Andersen mener dokumentaren var balansert gjennom blant annet uttalelsene til Stein Opjordsmoen, avdelingsoverlege og psykiater ved Ullevål universitetssykehus:

- Jeg var i kontakt med flere allmennleger og psykiatere, men Opjordsmoen var den eneste som ville stille opp.

Pasientorganisasjonen Hieronymus bekrefter at de leverte ei liste med navn på leger som var villige til å stille opp, men ifølge Andersen kom denne rett og slett for seint.

- Vi var ferdige med opptakene og hadde begynt med klippingen da jeg fikk vite om denne, sier hun.

Kontaktnummer


Videre kritiserer Hieronymus NRK for ikke å oppgi et kontaktnummer for bekymrede pasienter.

- Her anså vi det som best å la pasienter ta kontakt med sine respektive leger dersom de hadde spørsmål i forbindelse med programmet, sier Andersen.

- Tror du Finnøys uttalelser i programmet kan virke skremmende?

- Nei, NRKs oppgave er å hjelpe til med en balansert debatt om medikamentbruk i forbindelse med psykiske lidelser - et problem som angår svært mange mennesker i vår tid.

  • Dokumentaren «Kjemi eller terapi?» går i reprise på NRK2 i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer