Frykter flere terroraksjoner under OL

Kina-forsker: Myndighetene har bare full kontroll over Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyheten om at 16 politimenn ble drept i et terrorangrep mot en politistasjon i Kinas vestlige Xinjiang-region, kommer bare fire dager før OL i Beijing starter.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua skjedde angrepet i åttetida lokal tid. Da kjørte angriperne en anleggsmaskin inn i en gruppe politimenn som stod og gjorde morgengymnastikk utenfor et hotell nær grensepolitistasjonen i Kashgar.

Etter at anleggsmaskinen traff en lyktestolpe hoppet de to angriperne ut og kastet hjemmelagde eksplosiver mot politistasjonen og angrep politimennene med kniv.

Fjorten politimenn ble drept på stedet, to døde på vei til sykehus. De gjerningsmennene ble pågrepet, en av dem hadde pådratt seg en benskade.

- Har ikke kontroll

Verken politi eller andre myndighetspersoner har kommentert hendelsen. Det eneste som er sagt er at det er innledet en etterforskning.

Det er også uklart hvorvidt det som kan være det verste terrorangrepet i Kina på ti år, skjedde i byen Kashgar eller i det administrative området med samme navn.

- Jeg tror det viktigste her er å være ekstremt forsiktig med å konkludere i noen som helst retning, sier Koen Wellens, seniorforsker ved Norsk senter for menneskerettigheter i Oslo, til Dagbladet.no.

Frykter flere terroraksjoner under OL

I et land uten pressefrihet, blir mye overlatt til spekulasjonene, og det blir vanskelig å vurdere hva som er sant og ikke.

Han mener dagens hendelse i hvert fall beviser en ting:

- Myndighetene har ikke full kontroll over alt. De har kontroll i Beijing. Der er sikkerhetskontrollen allerede streng. Men i Xinjiang er ikke sikkerheten like høy. Derfor kan vi komme til å se flere aksjoner, sier Kina-forskeren.

- Vi skal angripe OL

Xinjiang, med sine drøye åtte millioner tyrkisktalende muslimske uighurer, har vært en politisk uroregion siden 90-tallet.

Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken, som regionen ble en del av i 1949.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

Etter busseksplosjoner både i Shanghai i mai i år og i juli, påtok en gruppe som kaller seg Turkestans islamske parti (TIP), seg ansvaret. TIP utgår trolig fra separatistbevegelsen East Turkestan Islamic Movement (ETIM), en gruppe med beviselige forbindelser til al-Qaida i Afghanistan.

TRUET LEKENE: Denne videoen dukket opp etter busseksplosjonene i Kunming 21. juli. Der truet medlemmer av Turkestan Islamic Party med å angripe OL. Foto: AFP PHOTO/INTELCENTER/SCANPIX
TRUET LEKENE: Denne videoen dukket opp etter busseksplosjonene i Kunming 21. juli. Der truet medlemmer av Turkestan Islamic Party med å angripe OL. Foto: AFP PHOTO/INTELCENTER/SCANPIX Vis mer

- Det interessante er at kinesiske myndigheter, som vanligvis driver skremselspropaganda: «Pass dere for uighurene», her hadde en gyllen anledning til å legge skylda på dem. Men de gjorde det ikke, sier Wellens.

I en video lagt ut på YouTube kom den væpnede separatistorganisasjonen med direkte trusler om å angripe OL-lekene.

Falun Gong-aksjoner

Selv om Kina-forskeren tror det vil bli vanskelig å gjennomføre terroraksjoner i OL-byen, utelukker han ikke at noen vil prøve seg.

- Falun Gong-bevegelsen er veldig godt organisert og har rekke medlemmer i utlandet. Kineserne frykter de har planlagt aksjoner og vil reise til Beijing for å gjennomføre dette. Men jeg tror neppe de vil klare å gjennomføre store aksjoner, sier han.

Ifølge The New York Times er Beijing gjort om til et fort, der både politi og sivile patruljerer gatene og nabolagene på utkikk etter noe mistenkelig.