Fredag kommer FHI med en ny vurdering om veien videre for AstraZenecas coronavaksine. Seks tilfeller av en sjelden og alvorlig tilstand kort tid etter vaksinering er registrert i Norge.
Tre vaksinerte personer er døde av en kombinasjon av blodpropp, blødning og lavt antall blodplater. I tillegg undersøkes det om et dødsfall på Tynset kan kobles til vaksinen.
Bruken av vaksinen er stanset i Norge til det er avklart om det er en sammenheng mellom vaksinen og de antatte bivirkningene. Dette er foreløpig ikke konkludert.
- Det vi fremdeles mangler, er den utløsende årsaken til blodpropptilfellene. Før vi har den, er det vanskelig å si noe sikkert. Det blir mye spekulasjon. Mitt «worst case scenario» er basert på det jeg tenker er mulige og logiske forklaringer.
Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet. Hun er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Frykter «worst case scenario»
Alle de godkjente coronavaksinene inneholder en del av et spike-protein - eller «pigg» - fra et coronavirus. Vaksinene skiller seg imidlertid fra hverandre i teknologien de bruker til å «pakke» dette proteinet inn og levere det til kroppens celler.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger