AstraZeneca-vaksinen:

Frykter flere vaksiner kan gi blodpropp

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland presenterer fire mulige forklaringer på de alvorlige antatte bivirkningene av AstraZenecas coronavaksine. I verste fall vil de kunne knyttes til mer enn én vaksine.

TRYGT: EMA-sjef Emer Cooke konkluderer med at AstraZeneca-vaksinen er en trygg og effektiv vaksine. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kommer FHI med en ny vurdering om veien videre for AstraZenecas coronavaksine. Seks tilfeller av en sjelden og alvorlig tilstand kort tid etter vaksinering er registrert i Norge.

Tre vaksinerte personer er døde av en kombinasjon av blodpropp, blødning og lavt antall blodplater. I tillegg undersøkes det om et dødsfall på Tynset kan kobles til vaksinen.

Bruken av vaksinen er stanset i Norge til det er avklart om det er en sammenheng mellom vaksinen og de antatte bivirkningene. Dette er foreløpig ikke konkludert.

- Det vi fremdeles mangler, er den utløsende årsaken til blodpropptilfellene. Før vi har den, er det vanskelig å si noe sikkert. Det blir mye spekulasjon. Mitt «worst case scenario» er basert på det jeg tenker er mulige og logiske forklaringer.

Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet. Hun er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Frykter «worst case scenario»

Alle de godkjente coronavaksinene inneholder en del av et spike-protein - eller «pigg» - fra et coronavirus. Vaksinene skiller seg imidlertid fra hverandre i teknologien de bruker til å «pakke» dette proteinet inn og levere det til kroppens celler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer