USA: Alarm om barnesmitte

Frykter «flodbølge av innleggelser»

Scenene som nå utspiller seg på sykehusene i USA, er skremmende, ifølge amerikansk lege.

REKORD: Smittetallene i USA har skutt i været de siste ukene. Nå er rekordmange coronasmittede barn innlagt på sykehus. Foto: Jeff Kawolsky / AFP / NTB
REKORD: Smittetallene i USA har skutt i været de siste ukene. Nå er rekordmange coronasmittede barn innlagt på sykehus. Foto: Jeff Kawolsky / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Rekordmange barn er nå innlagt på amerikanske sykehus som følge av omikronbølgen som har truffet landet. Eksperter er kritiske til at barna ikke har blitt vaksinert tidligere. Det skriver blant andre AP News og Reuters.

- Det er hjerteskjærende, sier Paul Offit, lege og ekspert på infeksjonssykdommer ved barnesykehuset i Philadelphia.

- Situasjonen var vanskelig nok i fjor, men nå vet vi at vi har en måte å forhindre dette på, sier Offit.

Omikronsmitten er forventet å øke enda raskere neste uke, når skolene åpner igjen etter juleferien.

- Foreldrene gråter

Jeanne Marrazzo er professor i infeksjonssykdommer ved Universitetet i Alabama, og sier til den amerikanske nyhetskanalen CNN at den lave vaksinasjonsraten blant barn i Alabama, som er på åtte prosent, øker bekymringene.

- Jeg er virkelig bekymret for at vi kommer til å oppleve en flodbølge av innleggelser de neste ukene - spesielt blant barn, sier professoren.

I slutten av oktober ble Pfizer-vaksinen godkjent for amerikanske barn i alderen 5-11 år, og 9. desember ble boosterdosen godkjent for barn eldre enn 16 år. En vaksine for barn under fem år vil sannsynligvis være tilgjengelig ved midten av 2022. Det skriver CNN.

Den siste uka har USA hatt i gjennomsnitt 378 daglige innleggelser av coronasmittede barn under 17 år. Det er en økning på 66 prosent fra uka før, ifølge data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) torsdag.

Lege Paul Offit forteller at scenene som utspiller seg på sykehuset i Philadelphia, er skremmende.

- Barna sliter med å puste, og hoster, hoster og hoster, sier Offit til AP.

Han foreller at flere av barna blir sendt til intensivavdelingen for å bli lagt i narkose.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

- Vi putter en pusteslange nedi halsen til barna mens foreldrene gråter, forklarer legen.

Barn utgjør fortsatt en liten prosentandel av sykehusinnlagte med covid-19 i USA. Den siste uka har landet registrert 10 200 daglige innleggelser som følge av covid-19 - blant alle aldre.

I tillegg sier mange leger at barna ser ut til å bli mindre syke nå, sammenliknet med barna som ble innlagt som følge av deltasmitte i sommer, skriver AP.

- Langvarige anfall

Færre enn 25 prosent av amerikanere under 18 år er vaksinert, ifølge CDC.

Vaksinering av barn i alderen 5-11 år ble godkjent for to måneder siden, og 14 prosent i denne aldersgruppen er nå fullvaksinerte, ifølge tall fra CDC. Vaksinasjonsgraden er høyere blant barn i alderen 12-17 år, hvor 53 prosent er fullvaksinerte.

VAKSINE: En amerikansk seksåring mottar her Pfizer-vaksinen for barn i alderen 5-11 år 2. november. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB
VAKSINE: En amerikansk seksåring mottar her Pfizer-vaksinen for barn i alderen 5-11 år 2. november. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB Vis mer

Albert Ko, professor i epidemiologi og infeksjonssykdommer ved Yale School og Public Health, forklarer at den lave vaksinasjonsgraden delvis skyldes at vaksinen ikke ble godkjent for unge før i november, og mange amerikanske barn venter nå på andre dose.

Aria Shapiro (6) testet positivt for corona etter å ha fått sin første dose av vaksinen 17. desember. Seksåringen har nå tilbrakt tolv dager på sykehus.

Hun har epilepsi, og anses derfor som medisinsk skjør. Hun fikk langvarige anfall på sykehuset, og på et tidspunkt måtte hun få en pusteslange ned i halsen.

- Vi tilbrakte livet vårt inne i to år for å forhindre at hun ble smittet med corona. Til slutt valgte vi å vaksinere henne, og den ene tingen vi ikke ville skulle skje, skjedde, sier Sarah Shapiro, moren til seksåringen.

- Kroppen hennes rakk ikke å bygge antistoffer, og hun endte opp med å få corona, forteller moren.

- Trives om vinteren

Professor Albert Ko sier at alle de coronasmittede barna som forrige uke var innlagt ved sykehuset han jobber ved, var uvaksinerte. Dette til tross for at to tredjedeler av de innlagte barna hadde underliggende sykdommer, som kronisk lungesykdom og fedme. Bare ett av de innlagte barna var under vaksinasjonsalderen på 5 år.

Lege Paul Offit forteller at også alle foreldre og søsken til de innlagte barna ved sykehuset var uvaksinerte. Han mener at de neste seks-sju ukene kommer til å bli tøffe.

- Dette er et virus som trives om vinteren, sier Offit.

Coronasmitten blant amerikanere har skutt i været i alle aldersgrupper, med et gjennomsnitt på 300 000 daglige smittetilfeller. Det er 2,5 ganger flere enn for bare noen uker siden.

Fredag fikk USA en ny daglig smitterekord på 386 000 nye tilfeller.

New York slo sin daglige smitterkord torsdag med 76 500 nye registrerte smittetilfeller, melder guvernørens kontor. Sykehusinnleggelser i storbyen økte til 8000, som er en økning på 20 prosent siden mandag.

Omikronvarianten, som har vist seg å være mer smittsom enn tidligere varianter, utgjorde 59 prosent av de nye smittetilfellene i USA forrige uke, ifølge CDC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer