Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter flodbølge i Oppdal. Boliger evakueres

Vannet fortsetter å stige i elva Driva i Oppdal, etter at et snøras gikk over elva i helga. Politiet evakuerer boliger.

OVERVÅKES: Elva Driva i Oppdal overvåkes etter snøras i elva som har skapt en demning. Politiet frykter flodbølge. Foto: Morten Helseth
OVERVÅKES: Elva Driva i Oppdal overvåkes etter snøras i elva som har skapt en demning. Politiet frykter flodbølge. Foto: Morten Helseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ikke fått snakka med noen, men jeg vil tro at man får litt hjertet i halsen når politiet kommer og banker på døra, sier ordfører i Oppdal kommune, Kirsti Welander til Dagbladet.

For øyeblikket banker politiet i Oppdal på dørene til boliger i et avgrenset område nord for isproppen som har dannet seg i elva Driva. Snøraset har gått i området ved Skardbekken og ført til at elva demmes opp.

Ifølge ordføreren er det mellom 25 og 30 personer fra 20-25 husstander som evakueres fra området. Noen bor hos venner eller familie, mens andre innlosjeres på Skifer hotell i Oppdal sentrum, hvor en representant fra Oppdal kommune tar dem i mot.

Ordføreren er en del av kriseberedskapen som oppholder seg på rådhuset i Oppdal.

- En del folk bor såpass nært elva at vi evakuerer etter råd fra NVE, sier Welander.

ISPROPP: Det har dannet seg en ispropp i elva Driva der raset har gått. Foto: Arvid Storli/Opdalingen
ISPROPP: Det har dannet seg en ispropp i elva Driva der raset har gått. Foto: Arvid Storli/Opdalingen Vis mer

Welander forteller om usikkerhet knyttet til hvordan vannet vil oppføre seg utover natta. Beboere er foreløpig evakuert fram til klokka 12. i morgen.

Det er også små gårder i området med husdyr som kan være i fare.

- Det har vært sterk vind i dag og dårlig sikt så det har ikke vært lett å orientere seg, sier Welander.

Hun opplyser at jernbanen vil gå som normalt, men saktere i noen områder. Også Bane NOR overvåker situasjonen sammen med brannvesenet.

Undersøkes av geologer

- Vi har geologer og spesialister som undersøker området. Vi har også startet med en liten evakuering av området nord for rasområdet, sier Frank Brevik, operasjonsleder ved Oppdal lensmannskontor, til Dagbladet.

Ifølge Brevik er det evakuert en campingplass og arbeidere ved bedriften Minera skifer.

Brevik opplyser at situasjonen overvåkes nøye av eksperter og at politi patruljerer området.

Utrygg situasjon

- Vi er redd for at isen skal briste og at vi får en stor flodbølge på vei nedover. Situasjonen er litt utrygg, sa Per Christiansen ved Oppdal lensmannskontor til NRK tidligere i dag.

Ifølge Christiansen er det stor nivåforskjell på elva.

Politiet i Trøndelag har tidligere opplyst at NVE har mannskap på stedet som vurderer situasjonen, og at det kan bli aktuelt med flere evakueringer.

- Det er også kalt ut mannskap fra NGI. Elva går fortsatt under raset. De som evakueres, blir kontaktet av nødetater i området, opplyser politiet.

Ansatte ved et firma i området ble tidligere i ettermiddag evakuert.

- TrønderEnergi har også vært i kontakt med politiet for å drøfte om det er behov for tilpasset manøvrering for å redusere konsekvensene av et eventuelt dambrudd, opplyser Kjetil Værnes, beredskapsleder for TrønderEnergi Kraft AS til Dagbladet.

TRAFIKK-KAOS I OSLO: Store snømengder er en utfordring i hovedstaden. Fortvilet bussjåfør står fast ved Storo, men Oslofolket vet råd. Video: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!