Frykter flom i løpet av kort tid på grunn av snøsmelting i Sogn og Fjordane: - Det kan bli stort

Stort kriseteam vurderer om de skal evakuere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring 24 00 00 00, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet): Politiet i Sogn og Fjordane har satt igang kriseberedskap etter et varsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på at flere millioner kubikkmeter vann kan rase ned Fortunsdalen i Luster.

Grunnen er at snøen smelter på Harbardsbreen, en av de største isbreene på fastlandet i Norge, ifølge politiet.

- Kan bli stort - Snøen smelter ganske fort i varmen. Det er NVE sine beregninger, de varsler at det kan komme ras med mye vann i løpet av dagen eller morgendagen, og at det kan bli stort, sier operasjonsleder Espen Gulliksen.

- Da ønsker vi å være tidlig på'n, for å prøve å treffe gode beslutninger i forhold til alvorlig dette er. Et kriseteam er satt på saken, med lensmann, innsatsleder, ordfører og Hydro som skal vurdere situasjonen, sier Gulliksen.

- Vi vurderer det til å bli minst like stort som sist gang, sier han, og viser til et likt såkalt jøkulhlaup (se faktaboks) for fem år siden i samme område.

FRYKTER STORFLOM: - Vi tar ingen sjanser, sier politiet i Sogn og Fjordane etter varselet på at det kan komme flom i Fortunsdalen i Sogn og Fjordane. Kart: Google Maps
FRYKTER STORFLOM: - Vi tar ingen sjanser, sier politiet i Sogn og Fjordane etter varselet på at det kan komme flom i Fortunsdalen i Sogn og Fjordane. Kart: Google Maps Vis mer

Den gang raste omlag fem millioner kubikkmeter vann nedover dalen, ifølge NVEs opplysninger til Dagbladet. Denne gangen er vannstanden estimert til seks millioner kubikkmeter.

«Nå skjer det» Politiet vurderer fortløpende om det er aktuelt å evakuere beboerne i dalføret.

- Det er ikke snakk om mange husstander, men det er ikke sikkert hvor mange det er snakk om, sier han.

- Vi tar ingen sjanser, sier han.

Seksjonssjef i breseksjonen i NVE, Rune Engeset, sier til Dagbladet at det var i morgentimene i dag, at de ble oppmerksomme på at breen ga etter.

- Vi var på befaring der i morges, og da så vi at vannet har begynt å tappes. Vannstanden hadde gått ned, og vi fikk bekreftet at prosessen er i gang. Når vannet går ned, er det et tidlig signal på at «nå skjer det». Derfra går det fortere og fortere.

SMELTER: Bildet viser smeltevann på Harbardsbreen i Sogn, slik det så ut 12. august. Foto: HYDRO / NTB Scanpix
SMELTER: Bildet viser smeltevann på Harbardsbreen i Sogn, slik det så ut 12. august. Foto: HYDRO / NTB Scanpix Vis mer

- De store vannmengdene vil trolig komme i løpet av morgendagen eller dagen etter, sier han.

Konsekvensen av en eventuell flom vil komme an på hvor mye kraftmagasinet til Hydro tåler, skriver lokalavisa Firda.

- Åpnet luker - Vi har kunnet ta våre forholdsregler for å kunne bistå når vannet plutselig skulle komme. Vi har et vannmagasin noen kilometer nedenfor breen, slik at mye av vannet vil komme dit først, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til Dagbladet.

- Jeg tror det første magasinet kan ta imot tre og en halv million kubikkmeter vann. Magasinet er tappet helt ned, slik at det kan ta imot mye vann. Vi har også åpnet luker for å ta høyde for at det kan komme mye vann på kort tid, sier han.

- Alle grunneiere er også varslet. Alle som kan bli berørt, er varslet.

Politiet fikk inn meldingen klokka 12.56 fredag.

Breen har blitt overvåket de siste 25 åra, opplyser NVE.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram