VARSLER: Meteorologene har oppjustert farenivået flere steder i landet, i forbindelse med det varslede styrtregnet som nå kommer inn over Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
VARSLER: Meteorologene har oppjustert farenivået flere steder i landet, i forbindelse med det varslede styrtregnet som nå kommer inn over Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Meteorologene slår alarm:

Frykter flom og jordskred: Disse stedene blir rammet av styrtregn

- Det tilsvarer sju tilitersbøtter med vann per kvadratmeter. Det er klart at det er mye, advarer meteorolog.

Etter den søte kløe kommer som kjent den sure svie. Og etter rekordsommeren som store deler av landet har kunnet glede seg over, er nå høstværet på full fart inn over landet.

Det varslede styrtregnet er på vei mot Sør- og Østlandet, og i formiddag ble farenivået oppjustert fra gul til oransje. Det skjer etter at helt ferske prognoser tyder på at det kommer enda mer regn enn meteorologene først trodde.

Flere steder i landet kan det komme opp mot 70 millimeter nedbør i løpet av en 12-timersperiode, og Meteorologisk institutt varsler derfor om fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, samt jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Hardest rammet blir Buskerud, Vestfold og Telemark, hvor det er ventet mellom 40-50 millimeter regn i løpet av en tretimerspreiode. Over 12 timer er det ventet mellom 60-70 millimeter regn i det samme området.

- Det tilsvarer sju tilitersbøtter med vann per kvadratmeter. Det er klart at det er mye, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved, ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

- Nå har høsten kommet for alvor. Godværet vi har sett var sommerens siste krampetrekning, legger hun til.

JORDAS TØRRESTE STED: I Atacama-ørkenen i Chile har innbyggere og turister kunnet se et uvanlig syn de siste dagene: Tusenvis av blomster dukket opp fra jorda etter en sjelden regnstorm tidligere i august. Slik ble det som kalles for jordas tørreste sted forvandlet til et blomsterparadis. Video: AFP / AP DV / NTB Scanpix Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

Flomfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler på nettsida varsom.no om flomfare på gult nivå, for Agder, sør i Rogaland, Telemark, Vestfold og Buskerud.

- Hold deg oppdatert om utviklingen av været. Følg med på værprognoser og værradar, samt oppdateringer på varsom.no. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales. Hold vannveier og avløpsrør fri for sedimenter, søppel, kvist og løv, anbefaler NVE.

Også i hovedstaden er det ventet store mengder regn det neste døgnet.

- Fra i kveld og fram til i morgen formiddag kan det komme mye regn. Det er gult farevarsel, som er den laveste faregraden, for Oslo, Akershus og Østfold, sier Valved.

Slik blir været i din landsdel:

Nord-Norge:
- Nordlendingene kan vente seg en grei helg. Bortsett fra at de har litt morgentåke, så vil de kunne nyte finvær. Det kan komme litt vind fra sørøst i Nordland på søndag. Det blir mye sol, i hvert fall når tåka letter, og temperaturer på opp mot 15 grader. Dette er ganske likt for hele landsdelen.

Midt-Norge:
- Her vil været holde seg fint litt lenger. Men tidlig i neste uke begynner lavtrykkene som nå er ved Sør-Norge å bevege seg mot nord. Da vil de komme over landsdelen og sørge for en dominans av lavtrykk, sier meteorologen.

Øst- og Sørlandet:
Her blir det som nevnt store mengder regn det neste døgnet. Varsom.no advarer mot kraftige regnbyger og flomfare i Agder, sør i Rogaland, Telemark, Vestfold og Buskerud. I tillegg er det sendt ut varsel om jord- og flomskredfare Sør på Østlandet og for Sørlandet.

Vestlandet:
- Vestlandet, nord for Stavanger, kan vente seg en fin dag i dag med temperaturer på over 20 grader mange steder. Det blir etterfulgt av spredt bygevær lørdag og søndag, og landsdelen går inn i en lang periode med flere lavtrykk som kommer inn mot Vestlandet. Det vil også komme en del vind i fjellet. Det kan komme kraftige vindkast på rundt 20 meter i sekundet over deler av Vestlandet. Det gjelder både i dag og i helga, sier meteorologen.

SLUSENE ÅPNES: Fotograf Peter Maier filmet et kraftig lokalt regnvær over innsjøen Millstättersee i Østerrike. I løpet av kort tid går det fra solskinn til et enormt regnskyll. Værfenomenet kalles «microburst». Ifølge meteorolog Ragnhild Nordhagen oppstår det når bygen er veldig isolert og det er kraftig vertikal fallvind. Nedfallsvinden skyldes en... Vis mer