Frykter flukt fra kronen

Norges Bank hever renten for lite og for sent, mener sjeføkonom Knut A. Mork i Handelsbanken. Han frykter en krise for kronen ved at internasjonale investorer flykter fra kronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dersom Norges Bank hadde hevet renten med 1 prosent nå, ville det vært mer overbevisende, sier Mork til NTB.

Han forventer at Norges Bank vil heve renten ytterligere med minst 1 prosent innen oktober, men er ikke sikker på at det vil være tilstrekkelig for å stabilisere kronen.

Høyt spill

Kronen har ikke styrket seg som følge av Norges Banks renteøkninger så langt i år. Mork mener Norges Banks gradvise og forsiktige økninger av renten både er et dobbelt spill og et høyt spill med norsk økonomi.

- Ved å vise tilsynelatende unnfallenhet overfor den svake kronen, bidrar Norges Bank til at internasjonale investorer flykter fra kronen. Dermed får Norges Bank enda større grunn til å sette opp renten på senere tidspunkt, sier Mork til NTB.

Kjøle ned

Økt rente fra sentralbanken gir økt rente for folk flest på noe sikt. Slik ønsker Norges Bank å kjøle ned norsk økonomi via pengepolitikken i en situasjon der Stortinget og regjeringen har problemer med å stramme inn finanspolitikken og slik dempe presset i norsk økonomi, mener Mork.

- Hittil har Norges Bank verken klart å kjøle ned norsk økonomi eller å stabilisere kronen, sier Mork til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer