Frykter flukt fra kronen

Norges Bank hever renten for lite og for sent, mener sjeføkonom Knut A. Mork i Handelsbanken. Han frykter en krise for kronen ved at internasjonale investorer flykter fra kronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom Norges Bank hadde hevet renten med 1 prosent nå, ville det vært mer overbevisende, sier Mork til NTB.

Han forventer at Norges Bank vil heve renten ytterligere med minst 1 prosent innen oktober, men er ikke sikker på at det vil være tilstrekkelig for å stabilisere kronen.

Høyt spill

Kronen har ikke styrket seg som følge av Norges Banks renteøkninger så langt i år. Mork mener Norges Banks gradvise og forsiktige økninger av renten både er et dobbelt spill og et høyt spill med norsk økonomi.

- Ved å vise tilsynelatende unnfallenhet overfor den svake kronen, bidrar Norges Bank til at internasjonale investorer flykter fra kronen. Dermed får Norges Bank enda større grunn til å sette opp renten på senere tidspunkt, sier Mork til NTB.

Kjøle ned

Økt rente fra sentralbanken gir økt rente for folk flest på noe sikt. Slik ønsker Norges Bank å kjøle ned norsk økonomi via pengepolitikken i en situasjon der Stortinget og regjeringen har problemer med å stramme inn finanspolitikken og slik dempe presset i norsk økonomi, mener Mork.

- Hittil har Norges Bank verken klart å kjøle ned norsk økonomi eller å stabilisere kronen, sier Mork til NTB.

(NTB)