Frykter folkemord

FNs høykommissær for flyktninger frykter nok en humanitær krise på Balkan og ber om 160 millioner kroner i nødhjelp. 110000 albanere har flyktet siden den voldelige konflikten i Makedonia brøt ut i februar. Bare i Skopje ventes nye 150000 albanere å flykte dersom krigen bryter ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNHCR er svært bekymret og ba i går den makedonske regjeringen og den albanske geriljaen om å finne en fredelig løsning på den fire måneder lange voldelige konflikten i Makedonia. Men stadig flere av de internasjonale organisasjonene tror at en borgerkrig er uunngåelig, etter mandagens opptøyer i hovedstaden Skopje.

- Det hersker en helt typisk førkrigstilstand i Makedonia nå, sier Kirkens Nødhjelps stedlige representant i området, Leif Magne Helgesen, på telefon til Dagbladet.

Humanitær krise

Situasjonen i hovedstaden var i går spent. Makedonske regjeringsstyrker fortsetter sin storoffensiv mot albansk gerilja. I går ble Nikushtak, en landsby kontrollert av albanske opprørere, bombet av hæren.

- Vi reiser fordi vi er redde. De fleste andre i landsbyen har allerede dratt, og vi orket ikke tanken på en ny natt med skyting, fortalte 61 år gamle Selih Jashari til NTB da han flyktet til Kosovo i forrige uke.

Mer enn 65000 makedonske albanere har de siste to månedene flyktet til Kosovo. 6000 har søkt tilflukt i Sør-Serbia, og like mange har tatt seg inn i Albania, Hellas og Bulgaria.

- Mer enn en million mennesker fra forrige Balkan-konflikt er fremdeles fordrevet fra sine hjem. Det siste denne regionen nå trenger er enda flere flyktninger, sa FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Ruud Lubbers, etter et besøk i Makedonia tidligere i måneden.

En strøm av opptil tusen sivile krysser daglig grensen for å komme seg bort fra kampene i Makedonia. Hjelpearbeidere venter nye store flyktningstrømmer, og BBC melder om 30 butikkeiere som i går forlot alt de eide etter trusler fra en gruppe som kalte seg «Den Makedonske Paramilitære 2000».

- Albanerne er i panikk, og alle gjør seg klare til å dra, sa en ung etnisk albaner til BBC i Skopje i går.

I beredskap

Tusenvis av albanske familier har åpnet sine hjem for titalls fordrevne, og behovet for mat er skrikende. UNHCR er klar til å opprette flyktningleirer. Internasjonale hjelpeorganisasjoner gjør seg nå klare til å håndtere flyktningstrømmen fra 150000 hovedstadsalbanere dersom situasjonen fortsetter å tilspisse seg.

- De er alle potensielle flyktninger. Situasjonen er spent, og krigshandlingene nærmer seg byen. Dersom konflikten kommer mer inn i byen nå, må 150000 albanere raskt ut. Antakelig må det også opprettes flyktningleirer i Kosovo, sier Kirkens Nødhjelps stedlige representant i området, Leif Magne Helgesen.

- Vi må forberede oss på det verste, sier UNHCRs spesialutsending i Makedonia, Eric Morris, på FNs hjemmesider.

ellen.wennevold.aas@dagbladet.no

«Vi reiser fordi vi er redde. De fleste andre i landsbyen har allerede dratt, og vi orket ikke tanken på en ny natt med skyting.»Selih Jashari (61)