Frykter folkemord

FNs høykommissær for flyktninger frykter nok en humanitær krise på Balkan og ber om 160 millioner kroner i nødhjelp. 110000 albanere har flyktet siden den voldelige konflikten i Makedonia brøt ut i februar. Bare i Skopje ventes nye 150000 albanere å flykte dersom krigen bryter ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UNHCR er svært bekymret og ba i går den makedonske regjeringen og den albanske geriljaen om å finne en fredelig løsning på den fire måneder lange voldelige konflikten i Makedonia. Men stadig flere av de internasjonale organisasjonene tror at en borgerkrig er uunngåelig, etter mandagens opptøyer i hovedstaden Skopje.

- Det hersker en helt typisk førkrigstilstand i Makedonia nå, sier Kirkens Nødhjelps stedlige representant i området, Leif Magne Helgesen, på telefon til Dagbladet.

Humanitær krise

Situasjonen i hovedstaden var i går spent. Makedonske regjeringsstyrker fortsetter sin storoffensiv mot albansk gerilja. I går ble Nikushtak, en landsby kontrollert av albanske opprørere, bombet av hæren.

- Vi reiser fordi vi er redde. De fleste andre i landsbyen har allerede dratt, og vi orket ikke tanken på en ny natt med skyting, fortalte 61 år gamle Selih Jashari til NTB da han flyktet til Kosovo i forrige uke.

Mer enn 65000 makedonske albanere har de siste to månedene flyktet til Kosovo. 6000 har søkt tilflukt i Sør-Serbia, og like mange har tatt seg inn i Albania, Hellas og Bulgaria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer