Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jussprofessor frykter at norske soldater bryter folkeretten i Syria

Frykter folkerettsbrudd: Ber forsvarsministeren klargjøre om norske soldater er i Syria

- Uklart om det er brudd på folkeretten, sier professor Geir Ulfstein.

FRITT LEIDE: Norske soldater skal nylig ha fått fritt leide over grensa fra Irak for å slutte seg til amerikanske og britiske styrker inne i Syria. Dette mener jussprofessor Geir Ulfstein kan være i strid med folkeretten. På dette bildet fra 2012 ser en irakisk grensepolitimann over mot grensestasjonen Abu Kamal-qaim ved grensa mellom Irak og Syria. Foto: Reuters/Scanpix
FRITT LEIDE: Norske soldater skal nylig ha fått fritt leide over grensa fra Irak for å slutte seg til amerikanske og britiske styrker inne i Syria. Dette mener jussprofessor Geir Ulfstein kan være i strid med folkeretten. På dette bildet fra 2012 ser en irakisk grensepolitimann over mot grensestasjonen Abu Kamal-qaim ved grensa mellom Irak og Syria. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jussprofessor Geir Ulfstein er bekymret for om norske militære er innenfor folkerettens rammer med sine operasjoner i Irak og Syria.

- Så lenge de faktiske forholdene er uklare, er det tilsvarende uklart om det er brudd på folkeretten, sier han til Dagbladet.

Uttalelsene fra professoren ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo kommer etter at medier i Midt-Østen i helga meldte at norske soldater har gått inn i Syria fra den irakiske Anbar-provinsen.

Henstilling til statsråden

Ifølge ett av mediene, det arabiske nettstedet AMN, ga Irak de norske soldatene fritt leide over grensa for å slutte seg til amerikanske og britiske styrker inne i Syria. Dette skal ha skjedd til tross for protester fra regimet i Damaskus.

Forsvarsdepartementet verken bekrefter eller avkrefter opplysningene.

Nå har Ulfstein følgende henstilling til regjeringen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide:

- Jeg synes absolutt at den norske regjeringen bør klargjøre om norske soldater har gått inn i Syria, og hvilken folkerettslig begrunnelse de har for å gjøre det, sier Geir Ulfstein til Dagbladet.

Han gjør det klart at det bare finnes én holdbar begrunnelse for å gå inn i Syria fra baser i et naboland hvor norske militære er tilstede for å bistå landets egne militære: Retten til selvforsvar, som framgår av FN-paktens artikkel 51.

ANGREP MOT IRAK? - Det er i tråd med folkeretten, i den grad norske styrker bekjemper styrker som angriper Irak, sier jussprofessor Geir Ulfstein. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ANGREP MOT IRAK? - Det er i tråd med folkeretten, i den grad norske styrker bekjemper styrker som angriper Irak, sier jussprofessor Geir Ulfstein. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Selvforsvar - eller ikke?

Stortinget ga i juni i fjor grønt lys for norsk militært nærvær i Syria.

- Det norske myndigheter har basert seg på, er retten til selvforsvar som Irak hevder i forhold til styrker som går over grensa fra Syria til Irak, sier Ulfstein.

Selv om FNs sikkerhetsråd ikke har autorisert noen amerikansk eller norsk militæroperasjon i Syria, kan det likevel være i tråd med folkeretten at norske militære går inn i Syria.

Men i så fall må en viktig forutsetning være på plass:

- Det er i tråd med folkeretten, i den grad norske styrker bekjemper styrker som angriper Irak, sier Ulfstein.

Om det faktisk er slik, synes han er vanskelig å svare på, fordi Forsvarsdepartementet holder de norske kortene så tett til brystet.

- Viktig for Norge

- Det bør klargjøres overfor både Stortinget og den norske offentligheten, både om norske soldater har vært inne i Syria, og om det er i samsvar med folkeretten, sier Ulfstein.

- Hvorfor er det viktig?

- For Norge er folkeretten viktig, og det er også understreket i den siste stortingsmeldinga om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, sier Geir Ulfstein.

NUPI-forsker Ståle Ulrichsen er enig med Ulfstein i at regjeringen holder kortene «veldig tett» om de norske styrkene som deltar i den amerikansk-ledete operasjonen Inherent Resolve, som bekjemper terrorgruppa IS i Syria og Irak.

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

Komplisert deltakelse

Ulrichsen har forståelse for at kortene holdes tett til brystet, når Norge først har bestemt seg for å bli med på en slik operasjon.

- Denne typen operasjoner er jeg i utgangspunktet skeptisk til, men når vi først skal gjøre det, tror jeg det er relativt lurt, sier han til Dagbladet.

Problemene ved deltakelsen tror han særlig vil melde seg når IS er nedkjempet.

- Nå har alle en felles fiende som alle mener bør tas ut, men med en gang IS er borte, vil alle motsetningene komme fram, sier Ulrichsen.

120 norske

Ifølge NTB trener rundt 60 norske soldater irakiske regjeringsstyrker i Anbar-provinsen i Irak, men deltar ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ikke direkte i kamphandlinger.

I koalisjonen mot IS deltar Norge også med rundt 60 soldater i Jordan, der de trener og bistår syrisk milits med rådgivning og operativ støtte.

Ulrichsen sier dette om opptrening hvor de norske «mentorene» også er med i kamphandlingene:

- Da følger du faktisk med i operasjonene. Det er det beste konseptet for trening, men det er en risiko, sier Ulrichsen.

- Da er du med og slåss.