Frykter for alliansen mellom USA og Europa

Thorbjørn Jagland tror Donald Trumps aksept av tortur kan splitte alliansen som har dominert verden siden andre verdenskrig.

BEKYMRET:  Europarådets generalsekretær og tidligere stats-og utenriksminister Thorbjørn Jagland på vei til kontoret i Strasbourg. Lederen for organet med ansvar for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er bekymret for at USA skal forlate sine verdier og tillate tortur. Arkivfoto: Hampus Lundgren/Dagbladet.
BEKYMRET:  Europarådets generalsekretær og tidligere stats-og utenriksminister Thorbjørn Jagland på vei til kontoret i Strasbourg. Lederen for organet med ansvar for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er bekymret for at USA skal forlate sine verdier og tillate tortur. Arkivfoto: Hampus Lundgren/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både i valgkampen og i et nytt intervju har Donald Trump tatt til orde for at USA må legge bort silkehanskene i kampen mot terror. Han sier at han «absolutt føler at tortur virker». På spørsmål om såkalt «waterboarding», en form for vanntortur der en fange får hette over hodet og blir spylt eller holdt under vann slik at fangen får følelsen av å drukne, svarer Trump slik:

- Når IS oppfører seg middelaldersk, har jeg da sterke følelser mot «waterboarding»? Slik jeg ser det må vi bekjempe ild med ild, sier Trump i et intervju med tv-kanalen ABC.

Videre sier han at i tillegg til å gjeninnføre «waterboarding» vil han begynne med «ting som er helvetes mye verre».

Uttalelsene ryster Torbjørn Jagland. Som europarådsleder har han ansvaret for opprettholdelse og utvikling av menneskerettighetene i Europa. Han er klar på at tortur under alle omstendigheter er forbudt i internasjonale forpliktende konvensjoner som også binder USA.

- Her kan man ikke holde seg med føleri, for dette er forbudt internasjonalt. Det er bedre å forholde seg til fakta enn til Trumps følelser. Fakta er at tortur ikke virker, det virker mot sin hensikt. Det så vi med torturen i Abu Ghraib. Den amerikanske kongressen har med et overveldende flertall tatt avstand fra det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer