Frykter for alliansen mellom USA og Europa

Thorbjørn Jagland tror Donald Trumps aksept av tortur kan splitte alliansen som har dominert verden siden andre verdenskrig.

BEKYMRET:  Europarådets generalsekretær og tidligere stats-og utenriksminister Thorbjørn Jagland på vei til kontoret i Strasbourg. Lederen for organet med ansvar for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er bekymret for at USA skal forlate sine verdier og tillate tortur. Arkivfoto: Hampus Lundgren/Dagbladet.
BEKYMRET:  Europarådets generalsekretær og tidligere stats-og utenriksminister Thorbjørn Jagland på vei til kontoret i Strasbourg. Lederen for organet med ansvar for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er bekymret for at USA skal forlate sine verdier og tillate tortur. Arkivfoto: Hampus Lundgren/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både i valgkampen og i et nytt intervju har Donald Trump tatt til orde for at USA må legge bort silkehanskene i kampen mot terror. Han sier at han «absolutt føler at tortur virker». På spørsmål om såkalt «waterboarding», en form for vanntortur der en fange får hette over hodet og blir spylt eller holdt under vann slik at fangen får følelsen av å drukne, svarer Trump slik:

- Når IS oppfører seg middelaldersk, har jeg da sterke følelser mot «waterboarding»? Slik jeg ser det må vi bekjempe ild med ild, sier Trump i et intervju med tv-kanalen ABC.

Videre sier han at i tillegg til å gjeninnføre «waterboarding» vil han begynne med «ting som er helvetes mye verre».

Uttalelsene ryster Torbjørn Jagland. Som europarådsleder har han ansvaret for opprettholdelse og utvikling av menneskerettighetene i Europa. Han er klar på at tortur under alle omstendigheter er forbudt i internasjonale forpliktende konvensjoner som også binder USA.

INTERVJUET: President Donald Trump ble i går intervjuet av ABC-journalist David Muir. Foto: Scanpix
INTERVJUET: President Donald Trump ble i går intervjuet av ABC-journalist David Muir. Foto: Scanpix Vis mer

- Her kan man ikke holde seg med føleri, for dette er forbudt internasjonalt. Det er bedre å forholde seg til fakta enn til Trumps følelser. Fakta er at tortur ikke virker, det virker mot sin hensikt. Det så vi med torturen i Abu Ghraib. Den amerikanske kongressen har med et overveldende flertall tatt avstand fra det.

Abu Ghraib er fengselet i Irak der amerikanske soldater seksuelt misbrukte og torturerte fanger.

Brudd

Men Jagland ser også på på uttalelsen som uttrykk for at hele verdensordenen, slik vi har kjent den siden andre verdenskrig, er i ferd med å forvitre. Militært har Trump stilt spørsmål ved NATOs relevans og kaller det «avlegs». Nå blir også de vestlige humanistiske verdiene som har forent USA og Europa utfordret.

- Dette er verdier som er hele grunnlaget for den alliansen som har vært mellom USA og Europa. Det er klart at om disse verdiene kommer i spill så vil hele alliansen komme i spill. Den historiske alliansen mellom USA og Europa kan ryke, sier Jagland til Dagbladet.

Han mener det vil være helt umulig for Europa å være en sterk støttespiller for USA, og omvendt, dersom man ikke har et felles verdigrunnlag.

Fredag besøker Storbritannias statsminister Theresa May Trump i Det hvite hus.

- Jeg håper at hun vil ta opp disse spørsmålene. Dette er kjerneverdier for hele Europa og hele verden, sier han.

Hjalp rekruteringen

En splittelse mellom de tradisjonelt allierte i vesten vil ifølge Jagland ramme hele kloden.

- Vi vil få mye mindre mulighet til å påvirke verden. Hvis vi ikke holder fast ved våre egne verdier, hvordan kan vi da få andre til å nærme seg våre verdier. Vi har alltid stått for menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper.

Igjen går han tilbake til overgrepene i Abu Ghraib-fengselet. Saken ble brukt av autoritære for å svekke vestens posisjon som menneskerettighetenes forsvarer.

- Det var det som var den store tragedien ved Abu Ghraib. Alle radikale krefter misbrukte den saken og spredte den over alt. De sa: «se hvordan de selv holder på». Det ga dem gode argumenter i rekrutteringen til sine nettverk.

Motstridende

I intervjuet var ikke Trump klokkeklar på at USA igjen skal begynne med tortur. Han sa at det var greit for ham selv, men at han vil overlate avgjørelsen til påtroppende forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis og påtroppende CIA-direktør Mike Pompeo. Mattis har tidligere sagt til Trump at øl og sigaretter virker mye bedre enn tortur. Pompeo har uttrykt seg både for og imot tortur.

Under George W. Bush drev CIA flere såkalte «Black sites» - hemmelige fengsler i Polen og Romania der etterretningsorganisasjonen torturerte fanger fra Irak og Afghanistan. Amerikanske medier melder at Trump planlegger å gi ordre om å gjenåpne slike hemmelige fengsler.

- Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har avsagt dommer mot de landene som var involvert i den trafikken. Etter de dommene kan de ikke delta i slik aktivitet. Å ha hemmelige fangeleire er totalt forbudt, sier Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer