SMERTEGRENSE: - Smertegrensen er nådd! Det er ikke plass til flere. Vi må kutte hvis dette budsjettet blir stående, sier lederen for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Geir Bjørkli. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
SMERTEGRENSE: - Smertegrensen er nådd! Det er ikke plass til flere. Vi må kutte hvis dette budsjettet blir stående, sier lederen for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Geir Bjørkli. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Frykter for de ansattes liv og helse

- Smertegrensen er nådd, sier leder for de fengselsansatte, Geir Bjørkli, som mener norske fengsler nå er fulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Smertegrensen er nådd! Det er ikke plass til flere. Vi må kutte hvis dette budsjettet blir stående, sier lederen for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Geir Bjørkli.

«Tallene i neste års statsbudsjett for driften av fengsler og friomsorgskontorer ser langt vakrere ut enn de er», skriver NFFs eget medlemsblad. Sammenlignet med driftsbudsjettet for 2011, «øker» det med 73,5 millioner kroner til 3,4 milliarder kroner. NFF-leder Geir Bjørkli noterer seg at «økningen» er inkludert pris- og lønnsjustering, som utgjør mer enn de 73,5 millionene.

- Økt fare for liv og helse - Vi har mottatt det svakeste budsjettforslaget på mange år. Konsekvensene blir fortsatt nedbemanning, stort press på ansattes arbeidsmiljø og økt fare for skade på liv og helse, sier Bjørkli til Dagbladet, som organiserer mer enn 3.500 ansatte i norske fengsler. Bjørkli viser til at kriminalomsorgen allerede er underbudsjettert i dag og derfor har mange fengsler overskredet årets budsjett allerede.

- Kriminalomsorgen vil ikke makte sine oppgaver eller nå sin mål med regjeringens budsjett, og situasjonen for ansatte blir ytterligere forverret, sier Bjørkli, som mener justisminister Knut Storberget (Ap) tar større hensyn til de innsattes soningsforhold enn hvordan de ansatte har det. Bjørkli krever nå at justisministeren skrinlegger flere planlagte prosjekter hvis ikke budsjettene blir økt.

- Forbundet er ikke under noen omstendigheter villig til å sette ansatte liv og helse på spill, slik vi fikk en påminnelse om fra svensk kriminalomsorg sist mandag der en fengselsbetjent ble drept i tjeneste, sier Bjørkli til Dagbladet.

- Stramt budsjett Bjørkli krever at justisminister Knut Storberget vurderer flere strakstiltak, blant annet bør innkalling til soning begrenses og avdelinger i fengslene bør stenges. I tillegg bør oppstarten av en forvaringsavdeling ved Trondheim fengsel utsettes. Bjørkli tror budsjettet vil føre til lengre soningskøer.

- Dette får store konsekvenser for dem det gjelder, sier Bjørkli.

Men å stoppe de planlagte prosjektene er uaktuelt, ifølge statssekretær ved Justisdepartementet Terje Moland Pedersen.

- Dette er et stramt statsbudsjett, men vi mener det er mulig å drive forsvarlig kriminalomsorg innenfor disse rammene, sier Pedersen til Dagbladet. Han viser også til at soningskøene fortsetter å gå ned.

- Soningskøene er på vei ned.  Vi følger nøye med og vi legger til grunn at kriminalomsorgen drives forsvarlig og uten at det er fare liv og helse for de ansatte. Vi skal selvfølgelig ha en forsvarlig drevet kriminalomsorg, sier Pedersen.

- Beklagelig Pedersen mener også at NFF må huske at det var den rødgrønne regjeringen som fikk satt fokus på kriminalomsorgen.

- Man bør ikke ha så dårlig hukommelse at man har glemt at den store budsjettmessige satsingen vi har hatt på kriminalomsorgen, sier Pedersen. NFF er ikke like imponert.

 - Vi ønsker en moderne kriminalomsorg med et høyt faglig nivå. Dette er ikke mulig med de økonomiske rammer som stilles til rådighet. Budsjettforslaget betyr at Kriminalomsorgen må tilbake til basisvirksomheten. Det er svært beklagelig, sier Bjørkli.

VIL STENGE AVDELINGER: NFF-leder Geir Bjørkli krever at justisminister Knut Storberget vurderer flere strakstiltak, blant annet bør innkalling til soning begrenses og avdelinger i fengslene bør stenges
Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
VIL STENGE AVDELINGER: NFF-leder Geir Bjørkli krever at justisminister Knut Storberget vurderer flere strakstiltak, blant annet bør innkalling til soning begrenses og avdelinger i fengslene bør stenges Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer