Gardermoen  20121111 :   Familie på tur.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Gardermoen 20121111 : Familie på tur. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Frykter for distrikts-Norge

Flypassasjerene er redd flyrutene ut til distriktene vil ryke først når SAS skal spare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Gardemoen står en venninnegjeng på vei hjem til Stavanger og Sola flyplass. De er fullt oppdatert på de urovekkende nyhetene om selskapet de flyr med. Marit Gjerde sier til Dagbladet at hun frykter at flyavganger til distriktene vil bli kuttet i sparepakken til SAS.

- Jeg er redd for det, og at vi som ikke bor så sentralt vil få et dårligere tilbud, sier Gjerde til Dagbladet.

- Nødvendig for næringslivet Stortingsrepresentant for Senterpartiet Kjersti Toppe, deler passasjerenes bekymring.

- Flytrafikken betyr mye for distrikts-Norge. I mange distrikter er det heller ikke noen alternativ transport som tog. Et kutt i flytilbudet her vil få langt større konsekvenser for utkantene enn et kutt i Bergen eller Oslo, mener Toppe.

Hun mener slike kutt vil kvele et levende distrikts-Norge.

- I forhold til næringslivet blir dette helt prekært. Det er også næringslivet som gir grunnlaget for bosetting, sier Toppe.

- Det er utenkelig at det kun skal være kun et flyselskap i Norge, og jeg tror det er stor politisk vilje for å sikre det. Men på hvilket tidspunkt det vil skje kan jeg ikke si noe om, sier hun.

- Håper de klarer seg Tormod Svendsen var i går kveld på Gardemoen med kona Britt Anne Drange Svendsen, sønnen Mathias (7) og datteren Silje (10). Familien bytter på å fly SAS og Norwegian, og i går skulle de til Bergen etter å ha besøkt familie i Oslo.

- Jeg håper at SAS kommer seg igjennom dette og blir et bærekraftig flyselskap i Europa. SAS står for kvalitet, og det synes jeg er viktig, sier Tormod Svendsen.

Han reagerer på spekulasjonene om konkurs, sier at han ikke trodde at situasjonen var så ille.

-Jeg tror de SAS-ansatte vil se alvorligheten i situasjonen, og at de vil bære byrden som må tas for å unngå konkurs, sier han.

- Helt forferdelig Dagbladet møter en pensjonert flyvertinne som har selv jobba i SAS i 30 år. Hun ønsker å være anonym, og sier at hun synes veldig synd på de ansatt nå. Hun mener at en ny kriseplan er i grenseland for hva de ansatte kan tåle.

- De har helt sikkert forferdelig, sier hun.

- Her har vi vært mange ganger før, og dette er et ledelsesproblem, sier hun videre.

Hun mener at SAS aldri kunne operert med samme lønninger dersom de hadde startet opp samtidig som Norwegian.

Trompetist Nils Petter Molvær anslår at han flyr med SAS 40 ganger i året, og er derfor også medlem av Star allianse.

- Det er spesielt praktisk å reise med instrument med SAS. Jeg håper at SAS vil overleve, sier Molvær.

Han mener at toppsjefen i SAS burde starte kuttene med sin egen lønning.

- De må begynne med seg sjøl, det er urimelig at de skal tjene så mye mer enn de ansatte, sier han.

FRYKTER KUTT: Julie Eliasen (t.v.), Guri Sørbø, Marit Gjerde og Trude Alsterberg var på vei hjem fra Stavanger i går. De er letta over at de slapp streik og flykaos, men frykter at SAS vil kutte i rutene til distrikts-Norge. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FRYKTER KUTT: Julie Eliasen (t.v.), Guri Sørbø, Marit Gjerde og Trude Alsterberg var på vei hjem fra Stavanger i går. De er letta over at de slapp streik og flykaos, men frykter at SAS vil kutte i rutene til distrikts-Norge. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer