Frykter for ferien

Fullt streikekaos for flytrafikken kan sette en stopper for etterlengtede ferier over hele landet.

 Ferien i fare:  Anniken Monsøy sammen med dattera  Ida Julie (3) hjemme på Lambertseter. Nå står deres første utenlandserie i fare på grunn av vekterstreiken på flyplassene. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Ferien i fare: Anniken Monsøy sammen med dattera Ida Julie (3) hjemme på Lambertseter. Nå står deres første utenlandserie i fare på grunn av vekterstreiken på flyplassene. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en ganske kjip situasjon, sier Anniken Monsøy (41) fra Oslo.

På tirsdag skal hun og dattera Ida Julie (3) reise på en etterlengtet ferie til Sicilia, Italia. Det var i hvert fall planen. Som følge av streik er det slett ikke sikkert at de kommer seg av gårde.

- Det har vært en hektisk vinter og vår, og av og til er det jo tanken på at man har en ferie å se fram til som holder en gående. Det å forberede og glede seg til ferie, er for meg mer enn 60 prosent av feriegleden. Men nå har jeg nesten helt sluttet å glede meg. Jeg bruker i stedet masse energi på å bekymre meg over at dette skal gå helt skeis, sier hun, og legger til:

- I stedenfor å sjekke vær- og badetemperaturer i Italia, sjekker jeg nå streiketemperaturen på nettavisene.

Mer kaos fra lørdag?
Den pågående vekterstreiken er ikke den eneste som truer ferien din. I går startet meklingen mellom Norsk Flytekninkerorganisasjon (NFO) og NHO. Frist er satt til midnatt fredag, og dersom partene ikke blir enige vil 477 medlemmer tas ut i streik lørdag morgen.

- Det vil i praksis si alle flyteknikere i Widerøe, Norwegian og SAS, sier leder i NFO, Roger Handeland.

Også fristen i meklingen mellom LO-ansatte i Avinor går ut midnatt fredag.

- Dersom partene ikke kommer til enighet vil vi ta ut 170 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og EL og IT Forbundet fra klokken 08.00 lørdag, sier forbundssekretær i NTL, Tor Erik Granum.

Dette vil gjelde elektromontører, teknikere, lufthavnsbetjenter og brann- og havarimannskap.

- Dersom alle flyteknikerne blir tatt ut i streik, som varslet, vil det ikke gå lang tid før alle våre fly må settes på bakken, sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien.

Bekymring
Den planlagte Italia-turen til Anniken og Ida Julie er den første ferien de to har hatt mulighet til å reise på siden dattera ble født.

- Vi har gledet oss veldig lenge til å ta en skikkelig ferie der vi kan bade og kose oss, begge to. Ida Julie (3) er meldt inn i Bamseklubben, og da hun mottok velkomstpakken, måtte hun sove med Bamseklubben-t-skjorta, sier hun.

Om ikke streiken forpurrer planene, reiser de to sammen med en av Annikens venniner fra Stavanger og hennes barn. Anniken bruker minst like mye energi på å bekymre seg for dem.

- De står vel i en enda mer usikker situasjon enn oss. For det spørs vel om de kommer seg fra Stavanger til Oslo, om ikke partene i vekterstreiken kommer til enighet snart.

Store konsekvenser
Anniken bærer likevel ikke nag til noen. Hun har forståelse for at man streiker.

- Men nå syns jeg konsekvensene begynner å bli såpass store. Det at min og andres ferie blir satt i fare er nå en ting, men streiken får jo også alvorlige konsekvenser også på mer alvorlige samfunnsområder, som transport av pasienter og det at folk kan bli permittert fra jobbene sine, sier hun.

Avinor mener situasjonen nå er såpass alvorlig at de har sendt brev til partene i vekterstreiken, der de ber om at det blir tatt initiativ for å få slutt på konflikten. I brevet skriver de at det rapporteres om krevende forhold på «samtlige berørte tjenester og stor slitasje på personell». Også flyselskapene rapporterer om dramatisk fallende trafikktall og store inntektstap.

- Vi registrerer at de ser alvoret i situasjonen. Vi følger uansett utviklinga tett. Det betyr ingenting fra eller til at Avinor har sendt dette brevet, sier nestleder i LO Tor-Arne Solbakken.