Frykter for Fjordmans sikkerhet

Meningsfeller og bekjente kjenner Fjordman, men ønsker ikke at identiteten til Anders Behring Breiviks idol skal komme ut.

BLOGGER ANONYMT: Fjordman begynte å blogge under sitt eget nick i 2005. I dag skriver han på islamkritiske nettsteder som for eksempel Gates of Vienna (bildet).
BLOGGER ANONYMT: Fjordman begynte å blogge under sitt eget nick i 2005. I dag skriver han på islamkritiske nettsteder som for eksempel Gates of Vienna (bildet).Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kjenner identiteten til den anonyme bloggeren Fjordman, som har vært Anders Behring Breiviks viktigste ideologiske inspirasjonskilde.

Flere av hans venner og bekjente i det islamkritiske miljøet kjenner hans identitet, men frykter for hans sikkerhet om det kommer ut.

Fjordman oppgir selv at han er fra Trøndelag. Ifølge Dagbladets kilder er han en mann i slutten av 30-årene. Han skal tidligere ha jobbet som FN-soldat. Flere i det islamkritiske miljøet sier de har oppfattet ham som dystopisk og ekstrem. Flere har reagert på hans dommedagsprofetier om at Eurppa ender i blodig borgerkrig, og at han ikke skal ha sett håp om en ikke-blodig løsning.

Flere har møtt Fjordman - Jeg vet navnet hans, jeg vet hvor han bor. Jeg har møtt ham noen ganger. Han har bodd hos meg i København. Han var blant annet her da Ibn Warraq fikk Trykkefrihetsprisen, sier Steen Wied i Snaphanen.dk. Fjordman har også skrevet noen få innlegg for nettstedet.

- Ikke engang mine nærmeste har jeg fortalt hvem han er eller vist bilder av ham. Det blir neppe mulig. Jeg tror han er i omtrent samme situasjon som den nederlandske tegneren Gregroius Neckshot. Han ble anholdt av politiet for noen år siden uten grunn, og de truet med å offentliggjøre identiteten hans. Det kunne bety døden for ham. Du forstår derfor sikkert, hvorfor jeg ikke kan fortelle deg mer, fortsetter Wied. Honest Thinking-blogger og forfatter Ole Jørgen Anfindsen har også møtt Fjordman. Det skjedde i 2010, men han sier han ikke kjenner hans navn. I Anfindsens bok «Selvmordsparadigmet» har Fjordman skrevet et kapittel.

- Vi har noen felles interesser og synspunkter, og er på sett og vis i et slags bloggfellesskap. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har vært begeistret for mange av kronikkene hans, og at jeg mange ganger har anbefalt ting han har skrevet. Samtidig er vi nok uenige om en del også, sa Anfindsen.

Han sier han ikke kan si noe om Fjordman som kan være med på å identifisere ham.

Hans bror Jens Anfindsen jobbet tidligere i den islamkritiske tenketanken Human Rights Service. Der løftet han ofte fram Fjordman, som han ser på som verdensberømt.

- Av sikkerhetshensyn har Fjordman aldri oppgitt sin egentlige identitet, men hans artikler, både på engelsk og norsk, har oppnådd en betydelig utbredelse på nettet, skrev Anfindsen.

Document.no har både Fjordman og den massedrapssiktede Anders Behring Breivik vært aktive.

- Jeg tror jeg har sett Fjordman en gang på et møte i København, men jeg føler ikke for å beskrive ham, han har valgt anonymiteten og jeg ser ingen grunn til å blåse den, sier Rustad, som sier han ikke kjenner navnet.

Debatterte med Fjordman 8. september 2006 møttes sju sentrale kritikere av multikulturalismen og islam til debatt i regi av magasinet Front Page, som arrangerte symposium. De sju var Bat Ye'or, Claire Berlinski, Leon de Winter, Bruce Bawer, Fjordman, Hege Storhaug og Lars Hedegaard.

I den lange debatten diskuterer islamkritikerne Eurabia og problemene med islam, de skryter av hverandres bidrag, men er også uenige på en rekke felter. Fjordman er en av de mest pessimistiske. Han skriver om det han oppfatter som den politisk korrekte eliten i Vesten:

- Jeg kaller dem De nye Marie Antoinettene. Den gamle Marie Antoinette ble kjent for sitatet «Om de ikke har brød, la dem spise kake.» I Eurabia i dag vil de nye Marie Antoinettene antakelig ha sagt «La dem spise kebab.»

Holder tett - Dette ble gjort på mail og jeg kjenner ham bare som Fjordman, sier deres journalist Jamie Glazov til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke Fjordmans identitet. Jeg kan heller ikke huske å ha vært i denne debatten, sier Bat Ye'or til Dagbladet.

- Jeg har møtt Fjordmann, men kjenner ikke hans identitet. Om jeg kjente den ville jeg ikke oppgi den. Det er fullstendig vanvittig med denne jakten på ham, han er en fredelig mann, sier Lars Hedegaard i Trykkefrihetsselskabet.

Den amerikanske islamkritikeren Robert Spencer sier til Dagbladet at også han har møtt Fjordman en rekke ganger. Han kjenner hans identitet og har publisert en mange av hans artikler. 

- Jeg vil ikke forteller noe mer om ham. Han er i nok fare som det er på grunn av din (Dagbladets journalist red.anm.) og dine kollegaer demoniseringskampanje, sier Spencer til Dagbladet.