Frykter for framtida og gården

LILLESTRØM (Dagbladet): Per Orderud frykter at hans tid som bonde er over for alltid. Hvis han må sitte i fengsel fram til ankesaken kommer opp, mener han at buskapen må selges og gårdsdriften legges ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det siste Per Orderud gjorde før han ble brakt til cella i Oslo kretsfengsel, var å snakke med fetteren og støttespilleren Lars Martin Orderud på telefon for å gi ham praktiske råd om gården.

Selv i de siste dagene har Per jobbet med gården. Han tok ikke fjøsstellet i går, men seinest torsdag kveld jobbet han med siloen for at dyra skal ha ftr til vinteren. Traktoren sto fortsatt på jordet da Per forlot gården klokka 09.22 i går. Avløseren som gjorde fjøsstellet om morgenen, så bilen med ekteparet forlate gården. Han har selv vitnet i retten.

- Livet er vanskelig, sier han idet bilen forsvinner.

Slutt for alltid

Det var Lars Martin Orderud som steppet inn forrige gang Per satt varetektsfengslet. Nå stiller han opp på nytt, for å ta seg av de 100 kyrne fram til forhørsretten tar stilling til om Per blir sittende i fengsel. Hva som skjer etter det, vet ingen.

- Per er veldig opptatt av gårdsdriften. Han ser det ikke som mulig å opprettholde den hvis han blir i varetekt fram til ankesaken, sier Cato Schiøtz til Dagbladet.

Han mener at varetektsfengsling fram til ankesaken vil ødelegge Pers muligheter til å bli bonde igjen, selv om han skulle bli frikjent av lagmannsretten i neste runde.

- De to siste åra har tæret hardt på økonomien, og etter en nullstilling blir det nesten umulig å starte opp på nytt. Dette blir et være eller ikke være, mener Schiøtz.

Brøt sammen

I løpet av den drøye halvtimen sorenskriver Trond Våpenstad brukte på å lese den knusende dommen, satt Per som en saltstøtte, med begge hendene under haka. Det var umulig å se hva slags følelser som herjet inne i ham.

Da Veronica, hvit i ansiktet, måtte støttes ut av rettssalen etter 20 minutter, hevet Per bare så vidt på det ene øyelokket.

Men idet han kom inn på pauserommet - i skjul fra alle tilhørerne - brøt han fullstendig sammen. Han og kona Veronica holdt hardt rundt hverandre, mens tårene rant fritt.

- Han er fullstendig knust og bunnløst fortvilet. Han var helt sikker på at han kom til å bli frifunnet , sier Cato Schiøtz til Dagbladet.

En halv time etter at dommen hadde falt, ble odelsgutten på Orderud brakt inn i en politibil og kjørt til politihuset på Lillestrøm. Der fikk han et kort møte med forsvarerne og kona, før han ble kjørt til Oslo kretsfengsel. Der vil forsvarerne hans besøke ham allerede denne helga.