Frykter for hjelpearbeidernes sikkerhet

Sier Marte Gerhardsen i Care. Mugabes milits okkuperer husene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om valget i Zimbabwe her

(Dagbladet.no): - Det hersker anarkiske forhold i Zimbabwe, sier en svært bekymret Marte Gerhardsen. Hun er generalsekretær for hjelpeorganisasjonen Care, som under mer normale forhold sørger for mat, vann, legehjelp og forbedrede sanitære forhold for en halv million mennesker i Zimbabwe, de fleste foreldreløse barn.

De 300 ansatte har ikke hatt kontakt med barna siden 30. mai, da Mugabe anklaget dem for å støtte opposisjonen og innstilte alle operasjonene deres. Nå sitter hjelpearbeiderne bokstavelig talt musestille av frykt for å bli kastet ut.


- Væpnede ungdomsgrupper har okkupert mange av husene deres og de har ingen steder å henvende seg for å få hjelp. Vanlig lov og rett fungerer ikke ikke lenger, sier Gerhardsen.

Smuglet ut rapport

Etter flere dagers stillhet, fikk generalsekretæren i dag en rapport fra kontoret i Zimbabwe om at situasjonen var blitt kraftig forverret de siste dagene. Rapporten, som var blitt smuglet ut av Zimbabwe via Sør-Afrika, beskriver en svært forverret sikkerhetssituasjon.

- Volden har økt og vi når ikke fram med humanitær hjelp til de som trenger det mest. Foreldreløse barn får ikke dekket primærbehovene sine, og nå begynner dessuten tørketiden, sier Gerhardsen.

Dessuten frykter de lokalt ansatte en ytterligere eksalering av volden etter valget.

Frykter for hjelpearbeidernes sikkerhet

- I tillegg til at mange har blitt fratatt hjemmene sine, blir de regelmessig utsatte for vilkårlige avhør, ransakelser og veisperringer. Situasjonen er svært kritisk, sier hun til Dagbladet.no.

Krever handling

Også Amnesty International retter i dag sterk kritikk mot myndighetenes framferd i Zimbabwe.

- Drap, tortur og brudd på menneskerettighetene danner bakteppet for dagens valg. Det er på tide at verdenssamfunnet handler, skriver de i en pressemelding.

Amnesty retter også sterk kritikk mot at myndighetene fengsler alle som taler dem imot, mens drapsmenn, voldtektsmenn og andre kriminelle har fått frie tøyler til å begå lovbrudd.

Voldelig valgdag

Få mennesker er trygge for Mugabe på valgdagen i dag. Regjeringsstyrker har tvunget innbyggerne til valglokalene for å stemme på valgets eneste kandidat, den sittende presidenten.

- Jeg har ikke noe valg. Jeg må stemme for å være trygg, sa en tomatselgerske til en reporter fra nyhetsbyrået AP .

ENMANNS VALG: En kvinne viser fram fingeren som er rødmerket etter at hun har avgitt stemme i den andre valgomgangen av presidentvalget i Zimbabwe. Eneste kandidat er Robert Mugabe. Foto: Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX
ENMANNS VALG: En kvinne viser fram fingeren som er rødmerket etter at hun har avgitt stemme i den andre valgomgangen av presidentvalget i Zimbabwe. Eneste kandidat er Robert Mugabe. Foto: Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX Vis mer

Desperate opposisjonstilhengere tar kontakt med ambassader i Zimbabwe for beskyttelse, skriver NTB. Rundt 300 opposisjonstilhengere oppholder seg i Sør-Afrikas ambassade, men andre, mindre heldige har blitt bortvist fra andre lands ambassader.

Samtidig slår myndighetene hardt ned på alle forsøk på å dokumentere valgfusket. En sivilt kledd soldat ble observert i det han gikk til angrep på en TV-reporter og intervjuobjektet i Harare.

I dag holdt opposisjonsleder Morgen Tsvangirai en pressekonferanse, der han oppfordret verdenssamfunnet til å boikotte nyvalget.

- Å anerkjenne valgresultatet er å fornekte viljen til folket i Zimbabwe, sa Tsvangirai.

OPPFORDRER TIL BOIKOTT:: Opposisjonsleder Tsvangirai
MUGABE AVLEGGER STEMMEN SIN: Neppe en hemmelighet hvem han stemmer på.