Frykter for julebølge

Helseminister Bent Høie advarer mot mulige konsekvenser som følge av julefeiringen 2020.

JUL: Bent Høie snakker om hva som er viktig å tenke på før årets julefeiring. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer
Publisert

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at faren ved julefeiring er at det kan bli begynnelsen på en ny bølge. Mens statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog gir sine beste råd for hvordan man kan sikre en så trygg julefeiring som mulig.

- Det viktigste er å bidra til at julefeiringen ikke blir begynnelsen på en ny bølge, fordi det er det som er faren. Hvis det er slik at vi fram mot jul ser at vi har kommet inn i en nedgangsperiode, så er det viktig at jula ikke blir en periode hvor vi like etterpå må stramme kraftig inn, sier Høie til Dagbladet.

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet mener at jula helt klart medfører risiko for smitteøkning.

- Det er helt klart en risiko for at julefeiring kan medføre smitteøkning: Mange flytter på seg, mange møter folk som man ikke har sett på lenge, og folk som kanskje har familie i andre land, skal komme tilbake etter jula - kanskje med smitte, sier Stoltenberg til Dagbladet.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Råd før jula

Statsminister Erna Solberg lover at regjeringen vil legge stor vekt på at befolkningen skal ha mulighet til å reise hjem for å besøke familiene sine i jula. På spørsmål fra NRK råder hun befolkningen til å droppe gamle klassekamerater og storfamilien, i tillegg til at hun åpner for at man bør teste seg før jula.

- Det er veldig mye man kan gjøre for å forhindre at jula medfører en vanskeligere smittesituasjon. Det er kanskje ikke tida for å møte alle de gamle klassekameratene som bor der du kommer fra. Det er kanskje ikke tida for å møte hele storfamilien når du først er på besøk, men heller konsentrere seg om dem som er viktigst, sier statsministeren og tilføyer:

- Også er det alltid anbefalt, tror jeg, å teste seg før man reiser fra steder som Oslo og Bergen, og skal besøke eldre. Det er også en del personer som har underliggende sykdommer, men der kan hver enkelt tenke godt gjennom situasjonen for sin egen familie.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Varsomhet

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at han håper at alle kan bidra til at smittetallene går ned før jula, og at det kan senke smitterisikoen. Derfor råder han til varsomhet de siste ukene før julefeiringen.

- Jeg tror at hver og én som skal feire jul, må tenke gjennom hvem man planlegger å feire sammen med. Man må også tenke gjennom hvem man omgås daglig. Man må kanskje være litt forsiktige dersom man skal møte bestemor og bestefar, som er i 70, 80 og 90-åra, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- De siste ukene før jul bør man passe på at man ikke utsetter seg selv for stor smitterisiko, og på den måten ta ned risikoen ved selve feiringen - spesielt med tanke på de eldre og sårbare.

JULERÅD: Statsminister Erna Solberg gir sine beste juleråd til befolkningen. Foto: Vidar Ruud / NTB
JULERÅD: Statsminister Erna Solberg gir sine beste juleråd til befolkningen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Studenter og arbeidsledige

Arbeids-, sosial-, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim forteller til Dagbladet at regjeringen tar julegrep både for studenter og arbeidsledige.

Asheim opplyser at de har hatt tett dialog med universiteter og høyskoler for å sikre at alle studenter får avlagt eksamen på en god smittevernmessig måte.

- Deretter skal studentene få lov til å reise hjem - det er veldig viktig. Og studenter som kommer fra utlandet, skal få lov til å sitte i karantene hjemme hos familiene sine, slik at de slipper å sitte på et hotellrom, sier Asheim til Dagbladet.

Videre sier statsråden at jula kan være ekstra tøff for dem som har blitt permittert eller arbeidsledig på grunn av nye smitteverntiltak. Derfor lover han at dersom man trenger penger, så kan de utbetales raskt gjennom forskudd eller Navs ordninger, slik at man ikke skal gå tomhendt inn i jula.

- Jeg håper at i all denne usikkerheten som permittering og ledighet kan føre til, så skal du vite én ting: De ordningene som du har krav på, skal du få utbetalt raskt og effektivt også før jul.

SOSIALMINISTER: Henrik Asheim. Foto: Vidar Ruud / NTB
SOSIALMINISTER: Henrik Asheim. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Smittetall

Folkehelseinstituttets ferskeste ukerapport viser at antallet nye smittetilfeller for første gang siden midten av oktober er lavere enn uka før. Det totale antallet smittede for uke 47 er 3621 mot 4080 nye smittetilfeller i uke 46. FHI mener at dette kan tyde på at smitteverntiltakene fungerer, men at det må undersøkes grundigere.

Statsminister Solberg opplyser at de nåværende tiltakene må beholdes i minst tre uker til, og at regjeringen og helsemyndighetene allerede neste uke vil komme med flere råd i forbindelse med jula.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer