Frykter for kinoens framtid

Kulturminister Anne Enger Lahnstein frykter (Sp) for kinoens framtid i Norge. Fredag satte hun ned et offentlig utvalg som skal vurdere kinopolitikken og komme med svar på utfordringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innen 1. november neste år skal utvalget legge fram forslag som skal sikre en fortsatt geografisk differensiert kinostruktur.

- Vi er bekymret for at stadig flere privatiserte kinoer og teknologiske utfordringer skal føre til at mange kinoer må stenge. Utvalget skal også vurdere helheten i kinopolitikken framover, sier avdelingsdirektør Roy Kristiansen i Kulturdepartementet til NTB.

I mandatet til utvalget som ledes av Dagfinn Sundsbø (Fet), heter det at utgangspunktet er målsettingen om å sikre et godt kinotilbud til hele befolkningen.

I dag er det slik at de fleste kommuner driver de lokale

kinobedriftene selv. Mange kommuner subsidierer kinodriften med betydelige beløp.

Bygdekino

Kinopolitikkutvalget skal blant annet se på konsekvensene av ulike former for eierskap og vurdere «potensialet for og konsekvensene av digital distribusjon av kinofilm».

Videre skal bygdekinoens framtid settes under lupen. Bygdekinoen finansieres av Norsk kino- og filmfond som krever inn avgifter fra kino og video-framvisning og omsetning i Norge.

Utvalget skal også sammenlikne det norske systemet med kinostrukturen og virkemidler i andre land.

De øvrige medlemmene i kinoutvalget er Lene Løken (Oslo), Bjørn Hoenvoll (Oslo), Jorunn Hageler (Steinkjer) og Thorbjørn Bratt (Trondheim).

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer