Frykter for krokodillens liv

Akvariet utlover 25.000 kroner i dusør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den meterlange krokodillen «Taggen» som i går ble meldt stjålet fra Akvariet i Bergen er fortsatt ikke kommet til rette.

På det illegale markedet kan krokodillen være verdt rundt 50.000 kroner, ifølge politiet. Men tyvene er avhengig av å omsette krokodillen raskt. Den kan nemlig snart dø.

-  En stresset situasjon kan føre til at den kan dø i løpet av et par dager. Selv om de ser tøffe ut er krokodiller sarte når det kommer til miljøkrav. De trenger ro, varme og et sted å gjemme seg bort. Vi frykter at krokodillen har det ille nå, forteller akvariedirektør Kees Oscar Ekeli til Dagbladet.no.

Båret ut i bag

Politiet er i dag i full gang med en rekke undersøkelser på akvariet. De ber alle som har mulige opplysninger i saken om å melde seg. Akvariet har også tilbudt 25.000 kroner i dusør i håp om å løse saken.

Krokodillen holdt til i et kar i Storsalen i akvariet, og det eneste tegnet til innbrudd var at tyvene hadde brutt opp hengelåsen på karet. Akvariet sier den kan ha blitt stjålet allerede fredag, men tyveriet ble ikke oppdaget før søndag formiddag.

- Trolig har de brutt opp buret like før stengetid fredag, stappet krokodillen i en bag, før de rett og slett ruslet ut med dyret. Det er en svært tam krokodille så den kan ha gått bort til dem for å få mat, tror akvariedirektøren.

Aldri opplevd maken

SAMME TYPE: Krokodilleeksperten Renè Hedegaard viser frem en krokodille av samme type som den som ble stjålet, en sort kaiman. Denne krokodillen kom til Akvariet i Bergen i fjor vår. Foto: Scanpix
SAMME TYPE: Krokodilleeksperten Renè Hedegaard viser frem en krokodille av samme type som den som ble stjålet, en sort kaiman. Denne krokodillen kom til Akvariet i Bergen i fjor vår. Foto: Scanpix Vis mer

Akvariet i Bergen har aldri opplevd tyveri av denne typen.

- Vi har sikret utstillingene våre slik at dyrene ikke skal være farlige for publikum og slik at publikum ikke skal være til sjenanse for dyrene. Men tyveri og sabotasje har vi ikke tatt høyde for, sier Kees Oscar Ekeli.  

Krokodillen det er snakk om er av typen kilhodet dvergkaiman.

- Taggen er 70 cm lang og ganske tynn. Han veier bare 1,5 kg og har lange skarpe tenner og et farlig bitt. Utvokst kan den bli opptil 2,5 meter lang, forteller Ekeli.

Krokodillen spiser rotter, mus, insekter og fisk, og er ikke regnet som farlig for mennesker. Men ifølge Ekeli har den tenner nok til å kunne bite av et par fingre.

Direktøren mener det er åpenbart at den, eller de, som har stjålet krokodillen har god kjennskap til reptiler.