Frykter for livet etter agentavsløring

Palestina-aktivisten Karin Linstad frykter for sitt liv etter at opplysninger hun ga til Mossad kobles til likvidasjonen av PLOs nestleder Abu Jihad i 1988.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Koblingen mellom det jeg ga av informasjon og drapet på Abu Jihad er israelsk etterretnings forsøk på å framstille meg som medansvarlig. Det kan føre til at noen palestinske grupper sender likvideringslag mot meg. Jeg frykter det, sier Karin Linstad.

Kodenavnet Max

Linstad vervet seg for Israel 15. mai 1981 og fikk kodenavnet Max av Mossad - den israelske tjenesten for utenlandsetterretning. I Odd Karsten Tveits bok «Krig og Diplomati», som kommer neste uke, kobles informasjon hun leverte, til Israels likvidering av Abu Jihad i 1988:

«Mossads norske agent Max hadde også fortalt interessante ting om Abu Jihad mens han var i Libanon,» skriver Tveit om drapet på PLOs nestleder.

Abu Jihad, som egentlig heter Khalil al-Wazir, var en av Fatah-partiets grunnleggere og var nestleder i PLO. Han var PLOs militære nestsjef og ledet samtidig organisasjonens etterretningstjeneste.

-  Han ledet PLOs arbeid mot Israels skjulte krigføring mot palestinere i eksil, forteller PLOs representant i Norge, Omar Kitmitto.

Abu Jihad var den som tok ledelsen av den første palestinske oppstanden Intifada som startet seint i 1987. Hans sentrale rolle var grunnen til at statsminister Yitzhak Shamir beordret ham drept. Våren 1988 ble han likvidert av en israelsk drapsskvadron i sitt hjem utenfor Tunisias hovedstad Tunis.

Hyppig kontakt

 DOBBELTAGENTEN ER REDD:  Karin Linstad mener nå at hennes liv kan være i fare etter at hennes aktivitet for Mossad kobles til drapet på den palestinske lederen Abu Jihad. Foto: Lars Myhren Holand
DOBBELTAGENTEN ER REDD: Karin Linstad mener nå at hennes liv kan være i fare etter at hennes aktivitet for Mossad kobles til drapet på den palestinske lederen Abu Jihad. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Karin Linstad ble introdusert for Abu Jihad i 1978 og holdt jevnlig kontakt med ham og hans kone da de var i Beirut. Hun innrømmer å ha levert informasjon om ham til Mossad.

-  Men dette var informasjon som var klarert av min egentlige oppdragsgiver. Jeg var dobbeltagent og ble oppfordret av en part på den pro-palestinske siden til å verve meg for Mossad, sier Linstad.

-  Kan ikke informasjonen ha gitt israelerne informasjon om mannen de drepte i 1988?

-  Alt var klarert. I dette spillet vil informasjonen man gir bli veid opp mot gevinstene man får igjen, sier Linstad.

I tillegg til informasjonen om palestinske ledere, ga Linstad Mossad opplysninger om det norske solidaritetsmiljøet. Mossad fikk også opplysninger om hennes egen ektemann, Trond Ali Linstad, som på den tida ledet Palestinakomiteen. Hun leverte også opplysninger om Finn Sjue som var Palestinakomiteens første leder. Disse opplysningene ble utvekslet med det norske overvåkingspolitiet som ifølge Odd Karsten Tveits bok fant dem nyttige.

-  Alt det jeg fortalte kunne israelerne lese seg til i våre publikasjoner. Alt arbeidet i Palestinakomiteen skjedde i full åpenhet, sier Linstad selv.

Kaller Linstad naiv

Finn Sjue tar kraftig avstand fra Linstads aktivitet og kaller den «forkastelig og dypt tragisk».

-  Det var helt nødvendig for vårt solidaritetsarbeid at det skjedde i åpenhet og at vi konsekvent avviste all form for hemmelig virksomhet, selv når våre palestinske venner spurte om det. Det Linstad gjorde var både uansvarlig og farlig, sier Sjue og avveier Linstads legitimering av aktiviteten - nemlig at hun var dobbeltagent.

-  Naive personer i en sånn rolle ender fort med å skade både seg selv og sine venner. Hennes aktivitet er i beste fall naiv, i verste fall kynisk.

Linstads dobbeltliv endte i 1984 da Mossad mistet interessen for henne. Ifølge boka til Tveit leverte hun ikke lenger interessante opplysninger og hun sa nei til å gjennomføre farlige oppdrag. I boka til NRKs Midtøsten-veteran Odd Karsten Tveit er denne koblingen foretatt.

FORFATTER: Odd Karsten Tveit.
DREPT: Abu Jihad ledet blant annet PLOs etterretningstjeneste. Karin Linstad møtte ham jevnlig.