Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julian Assange

Frykter for livet hans

Advokatene og kjæresten frykter at coronaviruset sprer seg i høysikkerhetsfengselet i London.

LONDON: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forlater retten i London, 13. januar 2020. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
LONDON: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forlater retten i London, 13. januar 2020. Foto: REUTERS/Henry Nicholls Vis mer

- Livet til min partner, Julian Assange, er i alvorlig fare.

Det sier hans partner og angivelig forlovede, Stella Morris, i en uttalelse, ifølge Reuters.

WikiLeaks-grunnleggeren er for tiden fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh, hvor «covid-19 sprer seg innenfor murene,» hevder hun.

- Julian må bli løslatt nå. For ham, for vår familie og for samfunnet vi alle vil at barna våre skal vokse opp i, sier Morris i uttalelsen.

To barn

Morris vakte stor oppsikt i april, da hun offentlig gikk ut og hevdet at hun og Assange har fått to barn sammen i løpet av de mange åra han tilbrakte på den ecuadorianske ambassaden i London.

Den 48 år gamle australieren er angivelig blitt far til guttene Gabriel (2) og Max (1). Den sørafrikanske advokaten Stella Morris har lenge vært en av Assanges advokater.

I et intervju sa Morris at hun valgte å avsløre forholdet og fortelle om deres sønner fordi hun fryktet for Assanges liv så lenge han sitter i Belmarsh.

Morris og Assanges advokater er bekymret for hans fysiske og psykiske helse og frykter i tillegg at fengselet kan bli hardt rammet av coronasmitte.

STÅR FRAM: Den sørafrikanske advokaten Stella Morris står fram som Wikileaksgründer Julian Assanges partner, og mor til hans to barn. Video: Wikileaks Vis mer

Nektes løslatelse mot kausjon

I slutten av mars avgjorde en britisk domstol at Assange ikke kunne løslates mot kausjon, til tross for advokatenes bekymring over coronaviruset. Domstolen anså det som sannsynlig at han vil prøve å rømme for å slippe å bli utlevert til USA. Hans neste høring skulle være nå i mai, men på grunn av pandemien er denne avlyst.

Assange sitter fengslet i London mens han kjemper mot utlevering til USA, hvor han vil bli stilt for retten for spionasje.

Det har gått ti år siden Assange og Wikileaks gjorde amerikanske myndigheter rasende ved å publisere store mengder hemmeligstemplet, amerikansk materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Fra 2012 til 2019 satt Assange i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London. Der søkte han tilflukt fordi han fryktet å bli utlevert til USA etter å ha blitt anklaget for voldtekt i Sverige. I november 2019 henla svensk påtalemyndighet voldtektssaken.

I april i fjor trakk plutselig Ecuador tilbake beskyttelsen, og Assange ble arrestert og ført ut av ambassaden av britisk politi.

1. mai samme år ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012, og noen uker seinere offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale der han blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

AMBASSADE: Her blir Assange ført ut av Ecuadors ambassade. Nyheten om arrestasjonen kom kort tid etter at Ecuador opphevet sin beskyttelse av Assange. Video: Ruptly. Vis mer

Kontakt med Trump-rådgiver

Denne uka viste nylig offentliggjorte dokumenter fra FBI kommunikasjonen mellom president Donald Trumps å straffedømte rådgiver Roger Stone og Assange.

Bare uker etter at Robert Mueller i 2017 fikk ansvaret for å lede Russland-etterforskningen, sendte Stone en melding til Assange på Twitter:

«Dersom amerikanske myndigheter går etter deg, vil jeg rive ned hele korthuset. Når de oppdiktede anklagene om seksuelle overgrep blir droppet, vet jeg ikke om noen kriminelle handlinger du trenger å bli benådet for. Beste hilsen. R.», skrev Stone, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dokumentene skal vise omfanget av kommunikasjonen mellom Stone og Assange.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!