Frykter for livet til kona

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder (58) og hans familie lever i frykt etter at de har fått flere drapstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Saklig kritikk må jeg regne med og akseptere, men det som nå foregår, overskrider alle grenser. Jeg er slått i bakken, sier forbundskansler Schröder til den statlige tyske fjernsyssenderen ARD.

Han karakteriserer truslene som rein hets. Spesielt bekymret er han for kona Doris Schröder-Köpf (39) og stedatteren Klara (10).

- Dette er mennesker som følelsesmessig er i mindre stand til å verge seg. Heldigvis blir de godt beskyttet, sier Schröder.

- Klimaet som avtegnes av det som nå foregår, er ikke det minste lystig, sier hans pressetalsmann Bela Anda til Dagbladet.

Hatkampanje

Bela Anda var ironisk nok stjernejournalist i storavisa Bild før han skrev en biografi om Schröder og ble engasjert som hans talsmann. Schröder mener nettopp Bild og andre deler av Springer-pressen bærer et spesielt ansvar for det hatefulle klimaet som er pisket opp.

Kanslerens kone har i flere intervjuer i det siste sagt at hun er redd for at de verbale angrepene på kansleren skal skape en slik atmosfære at sinnsforvirrede enkeltpersoner vil forsøke seg på fysiske anslag.

På husvegger ulike steder i Tyskland er det malt graffiti med paroler som «Drep Schröder!» og «Schröder må dø!»

Demokrati i fare

Forbundskansleren mener at hele den demokratiske kulturen kan komme i fare som følge av stemningen som piskes opp.

- Dette rammer ikke bare meg, men alle som engasjerer seg politisk. Enkelte redaksjoner og forlagshus burde tenke seg om.

Schröder mener også at de kristelig-demokratiske opposisjonspartiene, med hans valgrival Edmund Stoiber i spissen, bærer sin del av ansvaret.

Drukner i skjorter

Eiendomsmekleren Christian Stein (36), som har fått tusener av tyskere til å sende brukte skjorter til kansleren som tegn på at de blir flådd til skinnet av økte skatter, er aktiv CDU-politiker.

- Jeg får et par hundre henvendelser i timen etter at jeg la ut oppfordringen på Internett, sier Stein.

- Denne aksjonen er ikke det minste morsom, sier kanslertalsmann Bela Anda.

Daglig kommer det hele billass med skjorter til kanslerkontoret. Derfra sendes de videre til et kontor for arbeidsløse i Bielefeld. Der selges de til 99 cent (7,30 norske kroner) pr. stykk.

- Mange av skjortene er bare filler, men noen er nesten nye moteskjorter, sier Christian Presch i Bielefeld.

DRAPSTRUET: Forbundskansler Gerhard Schröder sier han føler seg slått i bakken etter en serie trusler den siste tida. Særlig bekymrer han seg for kona Doris Schröder-Köpf (39) og stedatteren Klara.