13 fransk bulldog-valper

Frykter for livet til Lotta og tolv andre valper

Aurora B. Møller og samboeren er redd for at valpen Lotta blir avlivet på grunn av toll-feil. Sammen med åtte andre hundeeiere går de nå til sak mot mannen som solgte dem de franske bulldog-valpene.

REDDE FOR VERA: Den lille franske bulldog-valpen Vera er nå på isolat på et hundehotell nær Gardermoen. - Vi frykter at Vera og 12 andre valper blir avlivet av Mattilsynet, sier eier.
REDDE FOR VERA: Den lille franske bulldog-valpen Vera er nå på isolat på et hundehotell nær Gardermoen. - Vi frykter at Vera og 12 andre valper blir avlivet av Mattilsynet, sier eier. Vis mer
Publisert

Aurora B. Møller og kjæresten Erlend Gran er begge vokst opp med hund, og har lenge lett etter en fransk bulldog-valp.

- Vi kontaktet mange oppdrettere. Vi så Lotta og bestemte oss for å prøve og få henne. Vi gikk langt over budsjett, så dette er ingen billig importhund. Vi trodde oppriktig at alt gikk riktig for seg, sier Aurora B. Møller.

KJÆRT BARN: Valpen Lotta kostet 30 000 og ble jenta som Aurora B. Møller og kjæresten hadde ønsket seg lenge. Men etter 16 dager ble hun hentet av Mattilsynet. Foto: Privat
KJÆRT BARN: Valpen Lotta kostet 30 000 og ble jenta som Aurora B. Møller og kjæresten hadde ønsket seg lenge. Men etter 16 dager ble hun hentet av Mattilsynet. Foto: Privat Vis mer

Til Polen - eller avlivet

Lille, helsvarte Lotta ble deres. Paret fikk vaksinepapirer, ID-kort og helsepapirer og gledet seg til et liv med et nytt barn i familien.

- Vi var ekstremt heldige med henne: Hun er kjempenysgjerrig, veldig leken og veldig rolig. Hun bjeffer heller ikke så mye, sier hun.

Men så startet problemene: Mattilsynet mener at valpen Lotta og tolv andre franske bulldog-valper er importert feil til Norge. Én og samme mann hadde importert 13 fransk bulldog-valper i løpet av et par måneder, men tollet som privatperson. Derfor tok Mattilsynet affære. I forrige uke hentet de valpene fra Møller og tolv andre familier.

Hundene er nå på isolat på et hundehotell nær Gardermoen. De vil enten bli sendt tilbake til Polen, hvor de opprinnelig kom fra - eller avlivet, ifølge Nina Brogeland Laache, Mattilsynets seksjonssjef i Østfold og Follo. Målet er at valpene ikke skal avlives, understreker hun.

- Dette er ganske jævlig. Men vi og de andre familiene er i kampmodus. Vi vil ha hundene tilbake, sier Møller og legger til:

- Jeg og samboeren er ikke så interessert i å få barn, så Lotta ville blitt barnet vårt.

KAMP-KLARE: Erlend Gran og samboer Aurora B. Møller savner sin lille Lotta, og er klare for å dra til Polen, om det kan redde valpen deres. Foto: Privat
KAMP-KLARE: Erlend Gran og samboer Aurora B. Møller savner sin lille Lotta, og er klare for å dra til Polen, om det kan redde valpen deres. Foto: Privat Vis mer

Engasjert advokat

Møller og åtte av de andre hundeeierne som har kjøpt valp av samme kjøper, har nå engasjert advokat. Målet er å få hundene tilbake.

- Valpene er importert fra Polen, via Sverige, og kjøperne ble forevist papirer på at alt var i orden når det gjelder vaksinering, kjæledyrspass og import. Nå undersøker Mattilsynet om papirene kan være forfalsket, sier Rolf Odner, advokaten som representerer valpeeierne.

Odner understreker at familiene ikke ønsker at smittsomme sykdommer som rabies kan spres til Norge via valpene.

- Alt tyder på at de 13 valpene er friske, og uten smitterisiko. Vi mener at en da må ta store dyrevelferdsmessige hensyn her, sier advokaten.

- Ingen sa noe

Dagbladet har vært i kontakt med mannen som har tatt med seg de 13 hundene til Norge. Han ønsker å være anonym, av hensyn til familien.

- Jeg har ikke gjort dette før, og var overbevist om at jeg gjorde alt riktig. Dette skulle være en god og vakker historie, som har endt i tragedie. Jeg fikk bekreftet at alt gikk riktig for seg av de jeg kjøpte valpene av, sier han og fortsetter:

- Jeg er forferdelig ulykkelig. Fem ganger har jeg stått og vist alle dokumentene og valpene i norsk toll. Jeg betalte moms for dem og ble ønsket lykke til med valpene. Ingen sa noe til meg om at dette var feil, sier mannen.

Også Møller mener tollmyndighetene burde vært mer aktive.

- Om de så mangler i papirene som vi ikke klarte å se, burde de ha stoppet mannen på grensa. Da hadde de spart oss for mye sorg også. Og hundene burde jo ikke ha fått kommet inn i landet om de var en helserisiko, sier Møller.

DYPT SAVNET: Lille Lotta fikk seksten dager med sin nye familie. Nå er hun på isolat, og kan bli avlivet. Foto: Privat
DYPT SAVNET: Lille Lotta fikk seksten dager med sin nye familie. Nå er hun på isolat, og kan bli avlivet. Foto: Privat Vis mer

Hun viser også til at en privatperson bare kan importere fem private kjæledyr, ifølge lovverket.

- Mannen importerte tretten valper på kort tid, og burde jo da ha blitt stoppet, sier Møller.

Dyre valper

Møller og de andre tolv familiene må betale for valpenes opphold på hundehotell.

- Dette blir en stor kostnad, mildt sagt. Men hva skal vi gjøre? Vi er alle klare for å dra til Polen om det kan redde hundene. De har jo blitt familiemedlemmer, og de kan man ikke sette noen pris på, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med tre av de tretten hundeeierne. Flere ønsker å være anonyme, av hensyn til barna og egen helse.

- Franske bulldogger er veldig sensitive og følsomme hunder, og dette er veldig vanskelig for oss alle. Overgangen fra å ha levd tett med en familie og til å leve i isolasjon på et hundehotell er ikke bra for hundene, sier en og fortsetter:

- Advokaten sa vi kunne kansellere kjøpet, men det er jo ingen som ønsker det. Vi vil bare ha valpene våre tilbake, sier han.

- Hjerteskjærende

De ferske hundeeierne har hatt valpene fra ei uke og til et par måneder.

- Jeg tror alle har grått over det som nå skjer. Du knytter jo et veldig sterkt bånd på veldig kort tid. Hunden følger deg jo rundt overalt, sier han og fortsetter:

- Mange av familiene har jo også barn som har knyttet seg til hundene. De skjønner jo ikke noe av det, stakkarene. Dette er en veldig stor påkjenning, både økonomisk og følelsesmessig.

Valpen Mini er nå fire måneder, og bodde hos familien i halvannen uke, før hun ble hentet av Mattilsynet.

DYPT SAVNET: - Mini er en del av familien vår, og jeg har en datter som gråter seg i søvn hver kveld, sier matmor. Foto: Privat
DYPT SAVNET: - Mini er en del av familien vår, og jeg har en datter som gråter seg i søvn hver kveld, sier matmor. Foto: Privat Vis mer

- Fransk bulldog er en perfekt familiehund, og vi har forsøkt å skaffe en i et halvt år. Vi hadde søk på Finn, og falt pladask for Mini. Hun er så rolig, leken og kjælen, med et perfekt gemytt, sier matmor og fortsetter:

- Dette er en hjerteskjærende situasjon å være i. Mini ble en del av familien og jeg har en datter som gråter seg i søvn hver kveld. Om hundene er friske, kan jeg ikke forstå at Mattilsynet ikke kan se andre løsninger enn avliving eller retur, nå som vi er midt i en pandemi og verden er i unntakstilstand, sier hun.

Smittsomme sykdommer

Ifølge advokat Odner, er problemet for Mattilsynet at det ikke er dokumentert at det er gjennomført obligatorisk undersøkelse av en autorisert veterinær i Polen før avreise. Han og familiene mener hundene bør få en slik undersøkelse i Norge, siden de nå er her.

- Mattilsynet vil sende valpene til Polen for riktig merking. Vi mener en bør kunne unngå å sende hundene, med følge, til et blodrødt land, så lenge det ikke er en risiko for spredning av sykdommer, sier Odner.

TROFAST: Da eieren til hunden Bocuk ble innlagt på sykehuset, ventet den trofaste hunden utenfor sykehusdørene i hele seks dager. Vis mer

Han viser til at alt hadde vært OK med de 13 importerte hundene, om de var private kjæledyr.

- Nå risikerer de i stedet å bli avlivet. Det må vi unngå, sier Odner.

Ifølge Mattilsynets seksjonssjef, Laache, er hundene i isolat fordi de ikke er sikre på helsestatusen til hundene, da de mistenker at valpenes papirer kan være falske.

- Det er for å beskytte både dyr og mennesker mot smittsomme sykdommer, som rabies. Nå jobber vi med hundeeierne og forsøker å legge til rette for at hundene ikke skal avlives, sier Laache.

Stor forståelse

Hun har «stor forståelse for at dette er forferdelig vanskelig for valpekjøperne».

- Men det er ting i hundepassene vi er usikre på. Blant annet om de er vaksinert. Det må vi undersøke nærmere, sier hun og legger til at det er to muligheter i saken:

- Regelverket sier at de enten må returneres eller avlives, og vi jobber for retur.

- Men kan de ikke bare vaksineres i Norge, siden de først er her? lurer Dagbladet.

- Det åpner ikke regelverket for. Hundene ser friske og fine ut, men regelverket er her for å sikre at dyrene som kommer inn i Norge og EU ikke kan utsette andre dyr eller folk i fare, sier hun og legger til:

- Dette er selvfølgelig veldig trist. Jeg forstår dette kan virke firkantet, men vi gjør det ikke for å være vanskelige. Regelverket er laget for å beskytte folk og dyr mot alvorlig smittsomme sykdommer, som rabies.

Og:

- Reglene for kommersiell innførsel er strengere enn privat for å sikre at hunder som importeres er friske. Samtidig skal vi hindre at uærlige personer, som er opptatt av profitt og som utnytter valper og valpekjøpere, importerer hunder mot regelverket.

Mattilsynet jobber nå med å få hundene returnert til Polen.

- Vi har alle samme ønske: Å kombinere god dyrevelferd og beskytte folk og dyr mot disse sykdommene. Vi har et godt samarbeid med hundeeierne og ønsker også at disse hundene skal leve, sier Laache.

SLAPPER AV: Her slapper Mini av hos eier. De fikk tolv dager sammen, men håper snart å gjenforenes. Foto: Privat
SLAPPER AV: Her slapper Mini av hos eier. De fikk tolv dager sammen, men håper snart å gjenforenes. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer