Frykter for livet til norsk gutt (4) i Syria

- Faren for død er nærliggende, sier advokat Nils Christian Nordhus.

AL HOL-LEIREN: Gutten bor sammen med moren og halvsøsteren i Al Hol-leiren i Syria. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB scanpix
AL HOL-LEIREN: Gutten bor sammen med moren og halvsøsteren i Al Hol-leiren i Syria. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB scanpixVis mer

En fire år gammel norsk gutt er alvorlig syk i flyktningleiren Al Hol i Syria, ifølge morens advokat Nils Christian Nordhus.

Det var NRK som omtalte saken først.

Gutten skal veie 11,7 kilo, noe som tilsvarer vekten på en gjennomsnittlig ettåring. Han har bodd i leiren siden mars, etter å ha oppholdt seg i et IS-kontrollert område sammen med moren og sin halvsøster.

Begge guttens foreldre er norske statsborgere som reiste til Syria i forbindelse krigen. Guttens far er død, og moren kjemper nå en kamp om å få familien hjem til Norge.

- Saken er veldig alvorlig fordi den handler om en gutt som ikke engang har fylt fem år, et uskyldig offer for krigen, som er i ferd med å dø, og som norske myndigheter enkelt, praktisk, juridisk og realistisk kan hente hjem om de bare vil, sier Nordhus.

Lider av cystisk fibrose

NRK har sett vurderingen fra en lege i Syria, der det i 2017 ble skrevet at gutten «trolig har cystisk fibrose CF».

Nordhus har bedt det norske utenriksdepartementet om å be feltsykehuset i flyktningleiren om å veie gutten igjen og så kommunisere den nøyaktige vekten direkte til dem.

Ifølge de sakkyndige er faren for død nærliggende, hevder advokaten.

- Ja, det er variasjoner med hensyn til mattilgang, men det er et eget lite marked i leiren hvor man kan handle mat. Til tross for det, og til tross for at gutten i hele sommer har vært til konsultasjoner, så konstaterer vi at han fremdelses er svært undervektig. Det er bekymringsfullt, og kan lede til tidlig død, noe norske myndigheter må omgående ta på det dypeste alvor, sier Nordhus.

ADVOKAT: Nils Christian Nordhus representerer guttens mor. Han ber norske myndigheter hente familien hjem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVOKAT: Nils Christian Nordhus representerer guttens mor. Han ber norske myndigheter hente familien hjem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Pusteproblemer

Advokaten hevder at tilstanden til gutten ikke har blitt bedre under oppholdet i Al Hol-leiren, men heller verre. Han viser til at det er 40-50 varmegrader i leiren, uten tilgang til dusj.

- De må vaske seg med bruk av bøtte, og de deler et lite toaletthull med titalls andre. Det sier seg selv at faren for komplikasjoner og infeksjoner er stor under slike humanitære betingelser, sier advokaten.

Han viser til at det ikke er helsehjelp tilgjengelig på nattestid, og at moren har forklart at fireåringen kan våkne på natta av at han ikke får puste.

- Morens store frykt knyttes til om pusteproblemene blir alvorlige på nattestid, og at han må ha tilgang til akutt nødhjelp. Det er det umulig å få på natta, sier han.

Guttens mor reiste til Syria i 2013 og er mistenkt for deltagelse i terrorgruppa IS. Det har lenge vært en debatt om hvorvidt norske myndigheter skal hente hjem Syria-barna.

PST har tidligere gått ut med at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født eller tatt med til det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak.

Vil straffeforfølges

Nordhus sier at det er uaktuelt å sende fireåringen hjem til Norge alene.

- Jeg har forespurt det kurdiske selvstyret om en slik løsning, og de har kommunisert at det ikke er aktuelt, sier han.

- Ville moren gått med på det?

- Moren er kun opptatt av at gutten skal få nødvendig og adekvat helsehjelp. I hennes desperasjon har hun vurdert et slikt tiltak. Selv om det strider mot lov og vil være et overgrep mot henne og gutten. Dette er så kritisk og alvorlig at alle scenarioer har vært vurdert av mor.

Dersom norske myndigheter bestemmer seg for å hente familien hjem til Norge, vil moren bli pågrepet av PST og straffeforfulgt.

- Hun er villig til å komme tilbake og straffeforfølges. Hun har henvedt seg til PST for å få komme i avhør og forklare sin side av saken, sier Nordhus.

Han viser til at barna har besteforeldre i Norge, som savner og er glade i dem.

- De er utmerkede omsorgspersoner som selvsagt hadde stilt opp om de kom til Norge og mor ble varetektsfengslet og straffeforfulgt.

SYRIA: Utenriksdepartementets Kristian Netland er i Al-Hasakah, nordøst i Syria for å formalisere hjemkomsten for de såkalte Syria-barna. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

- Lever ikke til skolealder

Professor og forskningsdirektør ved Sunnaas sykehus, Johan K. Stanghelle, har skrevet en sakkyndigerklæring om fireåringens tilstand, basert på de opplysningene han har blitt forelagt av advokaten.

Han forteller Dagbladet at cystisk fibrose er en sjelden sykdom. Hvert år er det mellom fem og ti personer som blir født med diagnosen i Norge.

- Sykdommen rammer først og fremst lunger og fordøyelsessystemet. Typiske symptomer er lungeinfeksjoner og undervekt, sier han.

Stanghelle forteller at behandlingen handler om å bevare lungefunksjonen, samt sørge for ernæring. Han beskriver en behandling som krever spesialistoppfølging med fysioterapi, medikamenter og et riktig og balansert kosthold.

- Det er god dokumentasjon på at pasienter i u-land eller steder uten behandling, sjeldent vokser opp til skolealder. Det er en alvorlig sykdom om man ikke får behandling.

Fare for komplikasjoner

Stanghelle viser til at han antar at det er vanskelig å få behandling i Syria, samt at det er større fare for komplikasjoner.

- Jeg antar at det for gutten er fare for alvorlige komplikasjoner både på kort og lengre sikt.

- Advokaten viser til at gutten har pusteproblemer og at han hoster. Er det vanlige symptomer?

- Symptomene kan arte seg forskjellig, men symptomer på luftveisproblemer er typiske. Både luftveisproblemer og ernæring er det mest typiske for cystisk fibrose.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke har anledning til å kommentere saken torsdag ettermiddag.

Underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde skriver følgende i en kommentar til NRK:

«Utenrikstjenesten er kjent med barnets situasjon. Med bistand fra Norges Røde Kors og ICRC har vi gjennom flere måneder arbeidet slik at barnet nå får medisinsk oppfølging. Vi vil i vår videre oppfølging av saken bistå slik at barnet fortsatt får nødvendig helsehjelp.»