Frykter for livet uten Arafat

Moderate palestinske ledere frykter for egne liv hvis president Yassir Arafat blir utvist eller drept av Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Da vil de moderate bli stemplet som forrædere av ytterliggående krefter. Palestinere flest hoppet i stolen da de hørte visestatsministeren i Israel, Ehud Olmert, si at «å drepe Arafat er et alternativ» i går.

- Hvis Arafat blir drept, blir også palestinske myndigheter drept. Min hjemby, Jeriko, vil bli tatt over av palestinsk gerilja. De vil komme til huset mitt og drepe meg. De vil også drepe alle andre moderate palestinske krefter, advarer palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat.

Dilemma

President Arafats popularitet i Gaza, Vestbredden og ellers i den arabiske og muslimske verden har skutt i været siden Israels vedtak om å utvise ham torsdag. Tusenvis av mennesker har demonstrert i gatene. Samtidig fortviler palestinske ledere. De skjønner at kaoset vil bli komplett hvis Arafat blir deportert eller drept.

- De er i et forferdelig dilemma. Palestinerne trenger en regjering, men de personene som er i en regjering den dagen Arafat blir utvist eller drept, risikerer å bli drept. De vil bli sett på som forrædere og landssvikere, sier en palestiner som er nær statsministerkandidaten Ahmed Korei.

Korei, bedre kjent som Abu Ala, var i går i møte i Fatahs sentralkomité i Ramallah. Her diskuterte de muligheten for å få i stand en ny regjering i løpet av ei ukes tid.

- Abu Ala har ikke spesielt lyst på denne jobben, da risikoen for fiasko er så stor. Men enten kan palestinerne grave hodene i sanden - eller forsøke å gjøre noe, sier en diplomat.

Israel høster kraftig kritikk etter utvisningsvedtaket. Ordlyden blir ikke bedre med gårsdagens åpning for drap fra Olmert.

- Det er oppsiktsvekkende at en visestatsminister i et demokratisk land diskuterer drap på en valgt palestinsk president. Det er ikke urimelig at palestinske myndigheter og verden ellers føler uro, sier en diplomat som står partene nær.

- Kan forvente raseri

Også USA, som til vanlig er Israels sterkeste støttespiller går hardt ut mot Israel.

- USA støtter ikke drap eller utvisning. Den israelske regjeringen vet det. Konsekvensene vil ikke være gode. Jeg tror vi kan forvente raseri over hele den arabiske og muslimske verden og også mange andre steder. Jeg ser ikke at, i disse urolige tider, et slikt grep vil få veikartet framover, sier Powell, som er på besøk i Irak.

Dyrt for Israel

Verken palestinske politikere eller diplomater som jobber med Midtøsten-konflikten utelukker at palestinske myndigheter kan bryte sammen hvis Arafat blir drept eller deportert.

Det vil i så fall bli dyrt for israelske myndigheter. Som okkupasjonsmakt vil Israel i en slik situasjon måtte ta ansvaret for å drive det palestinske samfunnet. Herunder må de drive skoler og det humanitære arbeidet. Ifølge kalkyler Dagbladet kjenner til, vil det koste fra 600 millioner til én milliard dollar per år.

NEKTER: Ahmed Korei vil ikke bli statsminister i Palestina.
HYLLES OG TRUES: President Yassir Arafat hilser til frammøtte skolebarn som har samlet seg utenfor hans hovedkvarter i Ramallah. I går sa Israels visestatsminister Ehud Olmert at «å drepe Arafat er et alternativ».