Frykter for livet

Raseriet blant makedonerne i Skopje rettes mot internasjonale organisasjoner. - Så langt har det gått utover hus og biler, men det kan lett vende seg mot personer, sier Leif Magne Helgesen i Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag gikk rasende makedonske demonstranter løs på biler tilhørende OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa), og satte fyr på tre av dem. Flyktningerådets bil ble smadret og flere vestlige ambassadebygg ble også utsatt for demonstrantenes vrede.

Økt frustrasjon

Nå frykter hjelpearbeidere i området at de internasjonale hjelpeorganisasjonene kan bli mål for det makedonske sinnet. På et fellesmøte onsdag ble de internasjonale representantene advart mot dette.

- Det er snakk om at også vi kan bli målgruppe i denne spente situasjonen. Blant de slaviske makedonerne er det en økende frustrasjon i forhold til det internasjonale samfunnet. De føler at bare albanerne blir hørt, ikke de, forteller Leif Magne Helgesen, som er i Makedonia for Kirkens Nødhjelp.

Unngår folkemengder

- Så langt har de bare gått løs på hus og biler, men det kan lett vende seg mot personer. Faren er der, sier han.

- Vi kjører ikke biler med organisasjonslogo, særlig ikke på kveldstid, vi unngår steder med sammenstimlinger av folk og melder fra til ambassaden når vi drar til Skopje, så de skal ha oversikt, sier Helgesen.

- Situasjonen er så spent, og ekstreme grupper vil gjøre det de kan for å ødelegge en fredsavtale, sier han, og legger til at han har liten tro på en snarlig fredsløsning.

Innenriks- og forsvarsministeren i Makedonia ga tirsdag den albanske geriljaen frist fram til klokka 12 onsdag for å trekke seg tilbake fra landsbyer rundt Tetovo. Hvis opprørerne nekter, vil all utenlandsk mekling opphøre og kampene vil eskalere, melder det statlige nyhetsbyrået MIA.

Fortsatt skyting

Slike ultimatum har vært fremmet tidligere, uten effekt. I dag vil NATOs generalsekretær George Robertson og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana reise til Makedonia, med håp om å få gjenopptatt fredsforhandlingene.

Skuddvekslingen fortsatte i Tetovo i går ettermiddag, men mot kvelden ble partene enige om våpenhvile.

RASERI: Rasende makedonere satte fyr på flere av OSSEs biler i går og angrep flere ambassadebygg. Nå frykter internasjonale hjlpeorganisasjoner at deres mannskap kan bli de neste ofrene.