Frykter for nye ras i Lyngseide

200-300 personer er evakuert fra området. - Massene rundt rasstedet er rimelig usikre, og et par biler som sto ved den kommunale barnehagen gikk nettopp ned.

FRYKTER NYE RAS: Det fryktes for nye ras etter at et jordskred tok med seg to hus i 16-tida i dag. Foto: Marius Fiskum
FRYKTER NYE RAS: Det fryktes for nye ras etter at et jordskred tok med seg to hus i 16-tida i dag. Foto: Marius FiskumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Nå er det folk fra Folkehjelpa, Røde Kors, redningstjenesten, helsetjenesten, kommunens kriseteam, politi, lege, Heimevernet og Sivilforsvaret på stedet. Vi Heimevernet er et titalls folk som er satt delvis i arbeid, og delvis i beredskap, forteller kaptein Rolf Johansen som leder Heimevernets kompani i Nord-Troms HV-16.

• BAKGRUNN: To hus tatt tatt av stort jordras

Ustabile jordmasser - Akkurat nå er massene rundt rasstedet rimelig ustabile, og rundt 200-300 mennesker er evakuert nå i startfasen, noe som tilsvarer cirka 70 hus. Det foretas nå en evaluering av situasjonen og politi og geologer foretar nå en evaluering om hva som skal skje videre og hvor man skal sette grensa for hvem som skal evakueres, sier Johansen.

Han forteller at det stadig ryr fra jordmassene, og at det derfor er fare for at det skal oppstå flere skader enn de to eneboligene som ble feid rett ut i havet i løpet av få minutter i 16-tida i dag.

SKAPTE ET KRATER: I løpet av minutter skapte jordskredet et stort krater i lokalsamfunnet i Troms. Foto: Marius Fiskum
SKAPTE ET KRATER: I løpet av minutter skapte jordskredet et stort krater i lokalsamfunnet i Troms. Foto: Marius Fiskum Vis mer

- Et par biler som sto parkert ved en kommunal barnehage gikk ned i krateret. Det er vegg i vegg med et bo- og servicesenter for mennesker med spesielle behov. Begge disse byggene ble panikkevakuert med en gang raset skjedde.

Barnehage og hus kan rase Kaptein Johansen opplyser at barnehagen, bo- og servicesenteret, i tillegg til mellom to og fire andre hus står utsatt til.

Politioverbetjent Annette Sjøli ved Troms politidistrikt bekrefter at de nå frykter for nye ras.

- Det ligger i naturens gang at vi er der for å være sikre på at området skal være trygt, og vi kan ikke utelukke at det kan skje nye ras. Det er jo sånn at når det først har gått et skred, så kan det komme flere, sier hun til Dagbladet.

HUS BLANT BÅTER: Dette ble det merkelige synet etter at to hus ble feid rett ut på havet. Foto: Knut Jenssen
HUS BLANT BÅTER: Dette ble det merkelige synet etter at to hus ble feid rett ut på havet. Foto: Knut Jenssen Vis mer

- Vi har geolog som nå holder på med befaring, og vi har foreløpig ikke trekt noen konklusjoner om området. Det er noe vi vil bruke de neste dagene på, sier Sjøli.

- Vi jobber først for at liv ikke går tapt, deretter matereielle verdier. Vi er i området og vurderer situasjonen, men tar også hensyn til egen sikkerhet.

FRYKTER NYE RAS: Kaptein Rolf Johansen som leder Heimevernets kompani i Nord-Troms HV-16. Foto: Heimevernet
FRYKTER NYE RAS: Kaptein Rolf Johansen som leder Heimevernets kompani i Nord-Troms HV-16. Foto: Heimevernet Vis mer